
Het belangrijkste besluit in de vergadering was de vaststelling van de nota “Zo persoonlijk mogelijk meedoen”. Hieronder de bijdrage van de Progressieve Partij, uitgesproken door raadslid Esther Diepenbroek.
Voor de fractie van de Progressieve Partij is een van de belangrijkste vragen voor de politiek: in welke wereld willen we leven en welke wereld hebben we in bruikleen van onze kinderen? En vooral: wat doen we er aan om die te bereiken.
Dan is de titel van dit belangrijke beleidsstuk in het sociaal domein: Zo persoonlijk mogelijk blijven meedoen hoopgevend en optimistisch. Wij vertalen dat in modern naoberschap. Niet het naoberschap van vroeger met de onvrijheden, sociale druk en verplichtingen, maar het meedoen, je welkom voelen wie je ook bent, het naar elkaar omzien. Dat zien we ook terug in ons beleid en de organisatie. Stimuleren dat alle mensen meedoen vanuit de gedachte van positieve gezondheid. En daar zien we -ook en juist in de afgelopen periode- prachtige voorbeelden van:
-sportcarrousels, onverwachte samenwerkingen tussen verengingen, vrijwillige inzet in de corona-tijd, hulpacties en steunmaatregelen. Vanuit onze mooie en goedlopende voorzieningen als Figulus, bibliotheek, sportaccommodaties, buurthuizen, en vanuit verenigingen, buurten, kerken en families. Om deze kracht van de samenleving te versterken willen wij ons beleid en middelen inzetten.
Meedoen is normaal, ook al voel je je anders. Dat is modern naoberschap.
En als er dan professionele hulp en ondersteuning moet komen omdat de oplossing niet meer in de kring van verenigingen, buurt, familie enzovoort geboden kan worden, dan willen wij dat dat zo persoonlijk mogelijk gebeurt. Volgens de bedoeling. Wat dat betekent voelt iedereen die een beetje gevolgd heeft wat de toeslagenaffaire in de verhouding overheid-burger betekent, wel aan.
Om deze samenleving zo op te bouwen en te behouden moeten er aan een paar randvoorwaarden voldaan worden. Randvoorwaarden die nodig zijn om onze kinderen en kleinkinderen een harmonieus opgroeien te kunnen bieden in onze gemeente. Die randvoorwaarden zijn topprioriteiten voor de Progressieve Partij. En we willen ook alle beleid daaraan afmeten of het bijdraagt aan die randvoorwaarden.
1.bestaanszekerheid
Bestaanszekerheid bieden is de basisvoorwaarden op orde brengen: de zekerheid van voldoende en voorspelbaar inkomen, de zekerheid van werk en van mee kunnen doen in de samenleving. Maar ook de zekerheid van een dak boven je hoofd in een geschikte en betaalbare woning. En in een veilige en prettige omgeving, met snelle en toegankelijke dienstverlening in situaties die de veiligheid bedreigen.
2.kansengelijkheid
Kansengelijkheid vergroten, vraagt ongelijk investeren en structurele oorzaken aanpakken. Niet iedereen heeft ondersteuning vanuit de overheid nodig voor een goede uitgangspositie in de samenleving. We leggen de focus dan ook op die (groepen) inwoners die ons het hardste nodig hebben, omdat hun kansen op het gebied van gezondheid, talentontwikkeling of inzet op de arbeidsmarkt niet altijd vanzelfsprekend zijn.
3. gezond leven
De samenleving is niet zo gezond als deze zou kunnen zijn. De gezondheid van de samenleving is af te meten aan de mate waarin mensen een gezond en gelukkig leven leiden, en er zijn veel factoren die daarop van invloed zijn. Zowel negatief, maar vooral positief – in de mate van kwaliteit van leven, de economie, productiviteit, en het voorkomen van zorg. Sociale problematiek vraagt om sociale oplossingen, en daarmee inzet op gebied van welzijn en zorg, maar bijvoorbeeld ook op gebied van participatie, werk en inkomen, en huisvesting. Gezondheid heeft daarmee een bredere scope dan de inzet van (medische) zorg en ondersteuning.
Zeker vanuit het perspectief voor onze kleinkinderen, kinderen en nog ongeboren kinderen is de manier waarop wij de aarde voor hen achterlaten van groot belang. Duurzame hernieuwbare energieopwekking, herstel van biodiversiteit en behoud van natuur en landschap zijn factoren die direct een gezond leven voor hen beïnvloeden.
De nota “Zo persoonlijk blijven meedoen” geeft uitstekend weer welke kant we op willen met onze samenleving. Wij doen graag mee met de uitwerking daarvan samen met college en bewoners in uitvoeringsplannen. En daarbij is effectmeting helpend om koersvast te blijven. Vandaar dat ook PP mede-indiener is van de motie die vraagt om werk te maken van monitoring.