Joop Wikkerink, 14 oktober 2023
De gemeenteraad heeft in 2022 ingestemd met het college-voorstel om buurthuizen en buurtbelangenverenigingen te ondersteunen. Een ervan is het meebetalen aan het ontwikkelen van een dorpsplan. Bredevoort heeft daarop ingestoken en met een uitgebreide groep inwoners van diverse pluimage een goede aanzet gegeven voor de tot totstandkoming van dit plan. De commissie wordt begeleid door DKK (de provinciale ondersteuningsorganisatie voor kleine kernen). Er zijn bezoeken afgelegd, schouws gehouden, veel gegevens verzameld. Donderdag was het tijd om “de bevolking” te raadplegen. Uiteraard uitgenodigd via de socials, een huis-aan-huis-flyer en op zaterdag twee heuse stadsomroepers. Dat heeft de organisatie geweten. Twee keer zoveel mensen als zich opgegeven hadden nl. rond de 180 kwamen op donderdag naar het Grachthuijs om suggesties te geven voor de toekomst van Bredevoort. En het moet gezegd worden. Dankzij de professionele en strakke organisatie van de werkgroep lukte dat heel goed.
Elders is veel te lezen over de opzet en uitkomst. Het werd een soort van SWOT-analyse. Via een telefonische enquête (Mentimeter) konden de aanwezigen antwoord geven op vragen als: wat vind je sterke punten van Bredevoort, wat zijn de zwakke en welke kansen zie je en welke bedreigingen. Er kwamen uiteindelijk via het instrument Mentimeter wel meer dan 200 steekwoorden. Na de pauze in groepjes waarin eerst individueel op een bepaald thema de “situatie in 2033” geschetst werd, in tweede instantie een soort groepsinventarisatie en in derde instantie een viertal speerpunten.
Echt leuk en goed georganiseerd. Er heerste ook veel enthousiasme, iedereen deed mee, de saamhorigheid leek groot.
Uitkomsten.
De uitkomsten moeten natuurlijk door de werkgroep gerubriceerd worden. Maar toch al wel wat opvallende dingen. Als sterk punt werd veel genoemd “saamhorigheid” en als zwak punt “samenwerking”. Nou daar ligt natuurlijk een uitdaging. Als bedreiging werd genoemd ”vergrijzing”, maar als je gaat “omdenken” kan nou dat ook juist een kans zijn. Een zwak punt is het ontbreken van een snackbar. Maar dat kan in het “omdenken naar over 10 jaar” ook een sterk punt zijn als je gezondheid voorop zet en dus zoekt naar nieuwe concepten voor gezonde snacks.
Duurzaamheid.
Ik zat in een groepje over duurzaamheid. Ik was zeer aangenaam verrast. Het hele groepje wil meer bomen, meer groen, meer natuur inclusieve landbouw, meer bloemenranden en kruidenrijke weiland, goed voor insecten en vogels. Men wil betere isolatiemogelijkheden ook voor monumenten. En keek niet gek op van het alleen toestaan van elektrische auto’s in de kern van Bredevoort (2033). Erg leuke suggesties.
De praktijk.
Maar wat is nu –volgens dit groepje- een actueel probleem. Groenonderhoud dus. En toen bleken de verschillen van inzicht. De één wil alles “kas’, de ander hecht meer waarde aan groen en mogelijkheden voor insecten. Wel was iedereen het over eens dat er meer voorlichting moest komen: waarom worden de bermen zo rigoureus gemaaid en de heesters zo rücksichtslos gekortwiekt. Verder doorpratend is het natuurlijk zo dat meer onderhoud meer manuren, meer geld kost.
Verwachtingsmanagement.
Het is natuurlijk mooi dat er meer dan 200 ideeën naar voren gebracht worden. Maar de organisatie van dit dorpsplan moet natuurlijk de verwachtingen wel goed managen. Je kunt wel zeggen meer woningen, meer jongeren, meer winkels. Maar wie gaat bouwen, wie zorgt dat jongeren niet wegtrekken en wie start een rendabele winkel?
Er liggen fantastische uitdagingen. Hoe gebruiken we de saamhorigheid om meer samenwerking te realiseren. Hoe gebruiken we de vergrijzing als kans om de eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Hoe verminderen we het parkeerprobleem door slimme concepten als autodelen enz. te stimuleren. Dus mijn idee is om van elke bedreiging een kans te maken door “om te denken”.