Ondersteuningsteam Oost-Achterhoek Jeugd

7 februari – Afgelopen maandag 3 februari was er in Aalten een informatieavond voor de gemeenteraden van Winterswijk, Oost Gelre en Aalten over het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek (OT).
Het Ondersteuningsteam helpt, sinds drie en een half jaar, gezinnen en kinderen met problemen, het team geeft adviezen en verwijst eventueel door naar gespecialiseerde instanties.
Iedereen kan contact opnemen met het OT, dat kan via de gemeente, maar vaak zijn het andere organisaties die doorverwijzen, zoals: huisartsen, kinderartsen, scholen, Yunio, Integrale Vroeghulp, e.d.
Er was een panel van mensen uit de praktijk: een huisarts, een Interne Begeleider Primair Onderwijs, Zorgcoördinator Voortgezet Onderwijs, een Jeugdconsulent gemeente en een “ervaringsdeskundige” ouder. De kinderarts van het SKB ontbrak helaas vanwege ziekte.
 
Iedereen vertelde over ervaringen met kinderen met problemen of vragen.
De huisarts vertelde dat er vaak kinderen komen met buik- of hoofdpijnklachten, maar dat er dan soms geen lichamelijke oorzaken te vinden zijn. In plaats van doorsturen naar een kinderarts, kan het kind verwezen worden naar de Praktijkondersteuner voor een gesprek. Tijdens dat gesprek met deze jeugdspecialist kan van alles aan de orde komen, b.v. school, gezin, pesten, scheiding, enz. Samen wordt (vaak binnen het gezin) naar een oplossing gezocht, eventueel na inschakeling van het OT of andere specialisten. Door preventief te werken kunnen, naast het persoonlijke leed, veel kosten voor de jeugdzorg worden voorkomen.
Ook via scholen (en zelfs peuterzalen) kunnen kinderen geholpen worden. Bij een zorgkind-bespreking is vaak iemand van het OT aanwezig of wordt de Integrale Vroeghulp ingeschakeld.
De aanwezige ouder was voor zijn twee zorgkinderen bij heel veel instanties geweest, met vele teleurstellingen tot gevolg. Eindelijk, na jaren, had hij met o.a. hulp van het OT, de juiste hulp gevonden.
Iedere maandag heeft het OT binnen het Preventie Platform Jeugd, in het SKB overleg met een kinderarts. Volgens de ervaring van die arts hebben 7 van de 10 kinderen die bij hem komen psycho-sociale problemen en hebben dus aparte behandeling nodig hebben.
Aan het slot van de bijeenkomst had de coördinator enkele cijfers: in totaal zijn er ongeveer 2000 gezinnen bezocht en is men op dit moment met 300 gezinnen in gesprek.
Onze wethouder te Lindert zei in zijn slotwoord dat de drie deelnemende gemeenten de laagste tekorten hebben op het gebied van de jeugdzorg in de Achterhoek. Of er een causaal verband is kon hij niet zeggen, maar mogelijk is preventief ingrijpen wel van invloed op dit gegeven.
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *