26 november – Voor de gemeenteraadsverkiezing van maart volgend jaar maken wij in Aalten gebruik van de Stemwijzer. Veel gemeenten deden al eerder mee en dus nu ook Aalten, hoewel niet alle partijen er voor waren.Pro Demos (“Huis voor Democratie en rechtsstaat”) is de organisator van de Stemwijzer. Pro Demos is in 1989 begonnen met een brochure en een diskette. In 2017 met de Tweede Kamer verkiezing had men 6,8 miljoen gebruikers van de vergelijking van partijen en de standpunten en mogelijk heeft het geholpen bij het maken van hun keuze in het stemhokje.
Alle raadsfracties en D66 mochten twee mensen naar de bijeenkomst afvaardigen om deel te nemen aan de workshop.
Na uitleg van de werkwijze van Pro Demos moest elke partij vijf onderwerpen aandragen die zij belangrijk vindt. Daarna drie waarvan de partij vindt dat die er ook nog bij moeten. Al deze onderwerpen werden gerubriceerd en de briefjes werden op acht borden geplakt. Vervolgens konden er vijf stickers geplakt worden op de onderwerpen/stellingen die de partij het belangrijkste vindt.
Twee medewerkers van Pro Demos verwerken dit allemaal, samen met de partijprogramma’s en komen daarna met 50 stellingen. Na de reacties van de partijen blijven er nog 30 over en die komen in de Kieswijzer. De inwoners van Aalten kunnen vanaf half februari online hun voorkeuren aangeven en hebben op die manier een hulp om hun keuze te maken bij de gemeenteraadsverkiezing.
Pro Demos benadrukte nog wel dat zij volledig verantwoordelijk zijn voor de Stemwijzer en dat de gemeente of de partijen er geen invloed op hebben, niet anders dan aandragen van standpunten, de stellingen zijn van Pro Demos.