Opbrengsten meedenkavond Kunst en Cultuur

Cultuur onder vuur?

De afgelopen meedenkavond stond in het teken van cultuur. Dat cultuur leeft, bleek wel uit de opkomst. Sommigen van de aanwezigen waren werkzaam in de culturele sector, maar de meesten hadden vooral affiniteit met cultuur. Samen met onze gasten, Tinekel Ubbels en Richard Jongetjes werd geprobeerd om vast te stellen wat cultuur nu eigenlijk precies is. Duidelijk werd dat dit een heel breed begrip is. Wat er onder cultuur wordt verstaan, verschilt bijna per persoon. Dat cultuur onder meer kunst en (klassieke) muziek is, stond wel buiten kijf, maar de vraag of dat ook voor bijvoorbeeld de muziek van de band Normaal geldt leverde nog wel wat discussie op. Dat het antwoord op de vraag wat cultuur is, niet altijd eensluidend is, lijkt bij cultuur te horen. Richard verwoordde dit naar mijn mening heel treffend, namelijk dat cultuur discussie hoort op te roepen. Wat de één mooi vindt, kan de ander als herrie of geklieder beschouwen.

Waar iedereen het over eens was, is dat cultuur van en voor iedereen moet zijn. Niet alleen moet het voor iedereen toegankelijk zijn, maar eigenlijk zou ieder kind al in aanraking moeten kunnen komen met verschillende vormen van cultuur. Tineke vertelde hoe zij als kind in Carré de musical Sound of Music had gezien en hoe deze ervaring haar is bijgebleven en haar ertoe heeft gebracht om op latere leeftijd dramadocent te worden. Bij de aanwezigen, in het bijzonder degenen die werkzaam zijn in de culturele sector, bleek een grote wens te zijn om (meer) verbinding te maken met het onderwijs. Dit is volgens de aanwezigen een goede laagdrempelige manier om iedereen kennis te kunnen laten maken met verschillende vormen van kunst en cultuur. Tineke legde uit dat kinderen hiervan ook meer leren dan alleen bijvoorbeeld tekenen of schilderen. Ze doen daarnaast andere vaardigheden op zoals bijvoorbeeld informatie verzamelen, samenwerken en presenteren; zonder dat ze dit ervaren als ‘moeten leren’.

De avond was te kort om nog uitgebreid te praten over de vraag wat de gemeente hierbij kan en eventueel zou moeten betekenen. Vanuit de sector leek vooral behoefte te zijn aan ondersteuning in het verkrijgen van meer verbinding met het onderwijs. Mijn voorzichtige conclusie is dat de gemeente een faciliterende rol zou moeten hebben. Van Richard kregen we als fractie een aantal tips. Eén daarvan is om als gemeente te inventariseren wat er in onze gemeente is aan cultuur, zowel de gebouwen als de activiteiten. Een andere tip is om iemand van de doelgroep zelf te betrekken bij de organisatie. Dus niet zozeer voor, maar vooral met de doelgroep aan de slag te gaan.
Wat ik zelf meeneem van deze avond is in de eerste plaats dat cultuur niet hoogdravend of elitair hoeft te zijn. Integendeel, cultuur is er in allerlei vormen en voor iedereen, jong en oud. Vanuit de sector zijn er veel goede ideeën over hoe cultuur voor iedereen toegankelijk kan zijn. Dat lukt echter niet zonder ondersteuning van de gemeente. Het gaat hierbij dan vooral om het creëren van mogelijkheden. Wat mij in de tweede plaats is opgevallen is dat daar waar het bij de overheid wat cultuur lijkt te beginnen met het kostenplaatje, begint het voor de sector bij de vraag hoe de inwoners van Aalten toegang kunnen hebben tot de verschillende culturele activiteiten en mogelijkheden. Na alles wat er aan financieel slecht weer op de gemeente is afgekomen en nog gaat komen, vind ik dit voor mezelf een belangrijke gedachte om te onthouden. En laten we daarnaast niet vergeten om als gemeente niet over, maar mét de mensen uit de culturele sector te praten.

Petra Hoezen


 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *