4 april – Momenteel is er heel veel discussie over windmolens. Leveren ze wel genoeg op? Kunnen ze niet beter op zee geplaatst worden? En hoe zit het met geluid en gevaar voor vogels en vleermuizen? Kan lokaal eigendom ervoor zorgen dat de opbrengst de eigen gemeenschap ten goede komt? De gemeente Aalten moet dit jaar een aantal belangrijke besluiten nemen over de lokale energietransitie. Bovenstaande vragen komen daarbij zeker aan de orde.
Om goed voorbereid het politieke debat in te gaan en goed onderbouwd de beste besluiten te kunnen nemen laat Progressieve Partij Aalten zich gedegen informeren. Vorig jaar zijn de raadsleden Bert Weevers en Esther Diepenbroek als eerste partij in gesprek gegaan met het Platform Zon en Wind uit Barlo. Zij wilden zich informeren over de zorgen die daar leven. Afgelopen woensdag was emeritus-hoogleraar Gerard van Bussel van de TU Delft aanwezig bij de maandelijkse meedenkavond van de partij.
Prof. dr. Gerard van Bussel studeerde toegepaste wiskunde aan de Radboud Universiteit van Nijmegen en promoveerde aan de TU Delft op een onderzoek naar de aerodynamica van windturbine rotoren. Hij was leerstoelhouder windenergie in de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft tot januari 2020. Hij deed onderzoek aan windturbine rotoren, onderhoud en bedrijfsvoering van offshore windparken, nieuwe concepten en aan de toepassing van windenergie in de gebouwde omgeving.
Naast zijn onderwijstaken op de faculteit Luchtvaart en Ruimtevaarttechniek was hij ook actief in het duurzame energie-onderwijs in het kader van het 3TU samenwerkingsverband, en in de EWEM Europese Wind Energy Master. Hij is een van de docenten in het programma Succesvolle Energietransitie met Multidisciplinaire Aanpak van de Business School van de Universiteit van Groningen.
Hij is erelid van de EAWE (Europese Wind Energie Academie) en algemeen bestuurslid van NWEA (Nederlandse Wind Energie Associatie).
Kortom, Van Bussel kan beschouwd worden als dé wind-expert van Nederland en PP was bijzonder blij dat hij zijn uitgebreide kennis wilde delen. PP-leden konden vrijuit allerlei vragen stellen.
Enkele weetjes: hoe hoger de molen, hoe meer wind en dus hoe meer opbrengst. Zo kan 50 meter hoger tot twee keer zoveel energieproductie leiden. En: op grotere hoogte is de windsnelheid in de Achterhoek zelfs hoger dan in delen van Noord en Zuid- Holland.
Over gevaar van windmolens voor vogels had van Bussel een bijzondere eigen ervaring: tijdens zijn promotieonderzoek zag hij een torenvalk vaak bovenop de kop van een windturbine zitten. Vanwege het goede uitzicht natuurlijk. En die vogel wist precies vanuit welke kant hij de molen kon aanvliegen en verlaten. Onderzoek wijst uit dat windmolens onder standvogels slechts enkele slachtoffers per jaar maken. Bij trekvogels kan dat wel anders liggen. Soms zijn deze na een lange tocht zo vermoeid dat ze de wieken niet op tijd bemerken of kunnen ontwijken. Gelukkig zijn moderne molens bijzonder goed regelbaar: een molen in een trekvogel-traject kan zeer snel worden stilgezet bij naderende vogels. En dat hoeft maar voor enkele minuten te gebeuren waardoor het stilstandsverlies vrijwel nihil is.
Van Bussel ziet mooie innovatie mogelijkheden voor de Achterhoek. De kennis die hier in de ‘Smart Industry’ aanwezig is zou prima benut kunnen worden om duurzame opwek, opslag en slimme koppeling tussen vraag en aanbod te integreren tot een modern regionaal energiesysteem. Een systeem waarbij een groot deel van de duurzame stroomproductie ook daadwerkelijk in de Achterhoek kan blijven. En waarbij het niet nodig is om veel geld te steken in extra hoogspanningsleidingen en grote transformator stations. PP fractievoorzitter Guido Uland ziet hier kansen voor de Regio Achterhoek. Hij pleit ervoor om ook de Achterhoekraad bij de duurzame energiediscussie te betrekken. Door dit gemeenschappelijk aan te pakken, met burgerparticipatie en bijdragen aan een omgevingsfonds, kan iedereen in de Achterhoek profiteren.