18 januari – Maandagavond 13 januari organiseerde de gemeenteraad van Montferland een informatie avond over lokaal mediabeleid. De gemeenten zijn al heel lang verantwoordelijk voor de lokale omroep. Van het Rijk krijgen zij in het gemeentefonds een bedragje dat ze aan de lokale omroep kunnen besteden, ongeveer € 1.30 per huishouden per jaar. Kàn, het hoeft niet. De meeste gemeenten sluizen dit door naar hun lokale omroep. In Aalten de Aladna/AFM. Verder moet de gemeenteraad opletten dat de lokale omroep alle stromingen aan bod laat: de zgn. representativiteitsverklaring.
Er spelen echter ook allerlei landelijke ontwikkelingen. De minister wil dat lokale omroepen in ongeveer 80 gebieden in Nederland gaan samenwerken en zich omvormen tot streekomroepen. Deze verzorgen dan het streeknieuws. Eén van die 80 gebieden is de Achterhoek (plus Lochem). De lokale omroepen in dit gebied praten al een tijdje met elkaar over samenwerking. Probleem is dat de minister het geld er niet bij legt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zit intussen ook niet stil. Een heuse expertisegroep probeert handreikingen voor gemeenten op te stellen.
De voorzitter van deze Expertisegroep, de burgemeester van Kampen was maandagavond afgereisd naar Montferland. Met hem de directeur van Beeld en Geluid op het mediapark te Hilversum, ook lid van dat Expertiseteam, de heer van Nispen toe Sevenaer. Beiden trokken zij de problematiek breder: het gaat niet alleen om lokale omroepen maar om het lokale mediabeleid.
Een kritische, onafhankelijk pers, ook op lokaal niveau is nodig voor een goed draaiende democratie en voorwaarde voor de participatie van de inwoners. Daarom moet je lokale media beschouwen als “merit goods” (goederen en diensten waarvan het gebruik door de overheid wordt bevorderd). Marc Visch, directeur-bestuurder van de NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) had maar één belang: het LTMA: lokaal toereikend media-aanbod. Elke gemeente zou een mediaanbod moeten hebben waarin de pluriformiteit terugkomt. Maar ook de onafhankelijkheid.
Na de beschrijving waarin de “ideaal-situatie”geschetst werd, kwamen drie betrokkenen bij de lokale omroep aan het woord. De directeur van Regio8, de hoofdredacteur van RTV Slingeland uit Winterswijk en de “kwartiermaker” Jan Bart Wilschut, die de omroepen in de Achterhoek probeert te laten samenwerken. En daar kwam het knelpunt levensgroot op tafel. Wil het LTMA in elke gemeente kans maken moet er geld bij. Geld voor professionalisering en versterking van de redacties. En gemeenten zitten op dit moment niet te wachten op een berekende verdubbeling van de subsidie die aan lokale omroepen beschikbaar moet worden gesteld.