Joop Wikkerink, 1 juli 2023
Regiobeeld gepresenteerd en vastgesteld.
In het kader van het Integraal Zorg Akkoord (IZA) moet elke regio een regiobeeld opstellen. Op basis van dit regiobeeld kunnen regioplannen gemaakt worden om de zorg anders te organiseren. Van ziekte en behandeling naar gezondheid en gedrag. Dus meer aan preventie doen, meer oplossingen in het “voorveld”: het sociaal domein of zo je wilt de sociale basis en de pedagogische basis. Het verschil met het vorige (vrijblijvende) regio beeld van juni 2020 is dat in het huidige beeld ook veel cijfers over het sociaal domein zijn opgenomen. Immers in het sociaal domein kan veel aan ziektes en gezondheidsachteruitgang voorkomen worden.
In het Regiobeeld staat de huidige vraag naar en aanbod van zorg en ondersteuning in de Achterhoek en de verwachte vraag en aanbod in 2040. Ook staan er cijfers in over demografie, sociaaleconomische status en leefstijl van inwoners. Deze factoren kunnen het gebruik en de vraag naar zorg en ondersteuning beïnvloeden. Met de cijfers uit het Regiobeeld kunnen zorgaanbieders, gemeenten en de zorgverzekeraar, samen met professionals, patiënten en inwoners voor de meest urgente uitdagingen in de Achterhoek plannen maken.
Een paar conclusies uit het Regiobeeld van de Achterhoek:
- Er is sprake van dubbele vergrijzing: tussen 2023 en 2040 neemt in de Achterhoek het aandeel inwoners van 65-79 jaar toe van 18,8% naar 21,8% en het aandeel inwoners ouder dan 80 jaar stijgt van 6,2% naar 11,1%. De groep kwetsbare ouderen, door bijvoorbeeld dementie, neemt toe.
- Het aantal inwoners in de Achterhoek met een of meer chronische aandoeningen blijft de komende jaren stijgen, maar blijft lager dan in de rest van Nederland.
- We zien een toename in de gezondheidsverschillen, met name mensen met een lagere sociaaleconomische status lopen een groter risico op gezondheidsproblemen.
- Bij jongeren en (jong)volwassenen is een toename te zien in psychosociale en/of psychische aandoeningen.
- Het aandeel rokers en mensen dat overmatig alcohol drinkt lijkt te dalen. In 2020 voldeed echter 66% van de volwassen en 49% van de ouderen niet aan de alcoholnorm.
- Het aandeel mensen met overgewicht vertoont een stijgende trend, ondanks dat er meer wordt gesport en bewogen. In de Achterhoek hebben meer mensen overgewicht dan gemiddeld in Nederland.
Vervolg.
Het regiobeeld Achterhoek is gepubliceerd op www.juistezorgopdejuisteplek.nl. Het vormt, samen met andere uitgangspunten van het Integraal Zorgakkoord, de basis voor het Regioplan van de Achterhoek. In het Regioplan staat straks de gezamenlijke aanpak voor de uitdagingen en knelpunten in zorg en welzijn. Het Regioplan wordt eind 2023 opgeleverd.