Rondwandeling centrum Dinxperlo under construction

Op donderdagavond 26 september was de gemeenteraad uitgenodigd om de voortgang van het centrumplan Dinxperlo ter plaatse te bekijken onder leiding van de projectleider. Vooraf was er een inleiding door de wedhouders Ted Kok en Erik Groters in de kerk. Ted Kok deed de aftrap met het goede nieuws dat de werkzaamheden voor liepen op het schema en binnen budget. De werkwijze met een projectteam waar de aannemer en de gemeente niet alleen vooraf, maar ook tijdens de uitvoering steeds overleggen wat er speelt en hoe aan te pakken werkt blijkbaar goed.

Erik Groters belichtte de kant van de duurzaamheid. Voor de grote werkzaamheden zijn helaas alle bomen uit het centrum verdwenen, maar daar komt ongeveer het dubbele aantal voor de terug. Ook bijzonder: er zijn kratten in de grond gegraven bij de kerk voor in totaal 400m3 regenwater. Ruim de helft daarvan is bedoeld om het regenwater te bufferen en langzaam in het grondwater te laten zakken. Het overige deel dan de kratten slaat het water juist op, zodat het gebruikt kan worden voor water geven aan de beplanting. Als die opslag vol is, zo vertelde de projectleider, dan is er natuurlijk een overloop naar de kratten waar het water in de grond zakt. Als er zware buien verwacht worden, dan kan er ook alvast water worden afgevoerd om die regenbui op te kunnen vangen. Voor de verharding zijn gebakken klinkers gebruikt. Die kunnen in de toekomst goed worden hergebruikt. Dat is ook gebeurd met de klinkers die al lagen op het Prins Claus plein.

Op pad

De rondleiding zelf werd door de projectleider gedaan en daar kwamen vooral veel interessante weetjes voorbij. Bij het verlaten van de kerk kom je bijvoorbeeld direct op het deel waar de vrijdagmarkt wordt gehouden. Dat is meteen een flinke oppervlakte verharding en dat bleek niet veel groener te kunnen, juist door die weekmarkt. Er moet ruimte zijn voor de kramen en voor de bezoekers. De groenvakken die er zijn, zijn wel groter gemaakt om toch iets meer groen kwijt te kunnen. Om te voorkomen dat de bestrating één grote bakplaat wordt als het zonnig wordt, is er bewust een wat lichtere kleur gekozen. Die absorbeert toch wat minder warmte.
Een andere uitdaging die de weekmarkt met zich meebrengt is de combinatie van de verharding met de viskramen. Vocht en vet dat op de grond komt moet niet in de stenen trekken.Vooraf was al verteld dat er heel veel regenwater opgeslagen kan worden voor het groen in het centrum. Buiten zien we in de plantvakken ook zwarte slangen uit de grond komen. Die zorgen ervoor dat er automatisch water gegeven kan worden. Dus geen trekker met watertank meer door het centrum. Of en wanneer er water gegeven moet worden wordt door meetpunten vastgesteld. In de plantvlakken wordt er gewerkt met hetzelfde systeem van beplanting dat ook al op andere plekken in de gemeente, zoals langs de Admiraal de Ruyterstraat in Aalten, gebruikt wordt. Onderhoudsarm en een lange periode van bloemen.
Bij het Kerkhofplein zijn de parkeervakken voorzien van open verharding waarvan de gaten met een grof split zijn gevuld. Dit allemaal om ook weer te kunnen zorgen dat de regen snel de grond in kan. Hierdoor zijn ook maar een paar kolken nodig.

De rondwandeling eindigde weer bij de kerk. Daar is nog niets te zien van hoe het gaat worden. We kregen wel te horen dat, om daar straks te zorgen dat meteen al een groene aanblik heeft, er duidelijk grotere maten bomen zullen worden aangeplant dan dat normaal gesproken in het openbaar groen wordt gebruikt. Een mooi vooruitzicht.
Al met al een positieve indruk van de voortgang van het centrumplan. Dinxperlo heeft dankzij de investering van maar liefst 10 miljoen euro straks een centrum waar het trots op kan zijn.

Theo Bauhuis


 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *