Samenwerking Schaersvoorde en Gerrit Komrij College

3 oktober – Woensdag 30 september was er voor raadsleden een online informatiebijeenkomst van Achterhoek VO, de overkoepelende organisatie van de meeste scholen voor voortgezet onderwijs in de Achterhoek. Deze informatie betrof de scholen Schaersvoorde, Gerrit Komrij College en Pronova. 
 
Krimp
Al enige jaren is Achterhoek-VO plannen aan het maken voor het krimpende aantal leerlingen. In Doetinchem bijvoorbeeld is er een fusie geweest van de drie scholen voor voortgezet onderwijs en geeft men nu les op twee locaties.
Ook in Aalten en Winterswijk is het dalende leerlingenaantal goed voelbaar. Alle scholen hebben te maken met een krimp van bijna 35 % tot 2030. Bij Schaersvoorde is de daling van 1720 leerlingen in 2017 tot (volgens de prognose) 1138 in 2030. Het Gerrit Komrij college daalt tot beneden de 1000 leerlingen.
 
Bestuursvoorzitter mevrouw van Hattum leidde de bijeenkomst. Ze vertelde dat voor een volledig aanbod van alle vakken en profielen de school 1200 leerlingen moet hebben om (financieel) goed te kunnen functioneren. Voor Pronova (school voor praktijkonderwijs) in Winterswijk geldt dit natuurlijk niet. 
 
Geen fusie maar samenwerking
Het Gerrit Komrij College en Schaersvoorde zullen niet fuseren, maar gaan wel samenwerken, en dan met name de bovenbouw. De leerlingen van de onderbouw krijgen hun lessen dicht bij huis. Leerlingen van de bovenbouw moeten mogelijk voor bepaalde vakken of een bepaald profiel naar een andere locatie.
Er zijn drie werkgroepen gevormd die alles moeten uitzoeken: 
•Hoe gaat de bovenbouw samenwerken?
•Hoe krijgt “passend onderwijs” vorm?
•Hoe gaat het ondersteunend personeel samenwerken?
 
In december 2020 moeten de scenario’s klaarliggen. 
Er zal ook minder personeel nodig zijn, maar er zullen geen ontslagen vallen. Door natuurlijk verloop en overplaatsing naar andere locaties van de organisatie voorkomt men ontslagen.
Of de locatie Dinxperlo blijft bestaan is erg onzeker.
Er worden in Aalten en Winterswijk nieuwe plannen gemaakt voor de huisvesting (IHP: Integraal HuisvestingsPlan) voor voortgezet onderwijs, aldus onze wethouder. Het zal zeker ook gevolgen hebben voor de plannen voor de locatie Slingelaan.
Gerrit Stronks.
 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *