Joop Wikkerink, 29 januari 2023
Op woensdag 25 januari was er in de Deventer Schouwburg een “optreden” van Sander Schimmelpenninck, bekend van het t.v.–programma “de Kloof” met zijn nieuwe boek “Sander en de brug”. In het t.v.–programma en bijbehorende publicaties heeft hij (en ook anderen) duidelijk aangetoond dat er een kloof gaapt tussen de “have’s” en de “have nots”. Hoe gaan we die kloof dichten. Daarvoor formuleert Sander vijf voorstellen. Ze zijn het waard hier door te geven en te overdenken:
De vijf voorstellen:
-1. Belast winst uit vermogen en erfenissen net zo zwaar als inkomen uit werk.: een logische versimpeling van ons oneerlijke belastingstelsel.
-2. Hervorm het onderwijs: schrap artikel 23 van de grondwet, stel het schooladvies uit en geef ieder kind een warme lunch.
-3. Belast pensioen eerlijk: van oppotten naar investeren.
-4. Geef iedereen een jubelton: elke vijfentwintigjarige een startkapitaal (van 100.000).
-5. Voer een maatschappelijke diensttijd in voor iedereen: Olivier en Ahmed samen op een stapelbed.
Agenda voor oplossing
Sommige voorstellen zijn op het eerste gezicht te zot om waar te zijn. Maar het aardige is dat alles is doorgerekend. Natuurlijk kwam er commentaar van het gespreksforum o.a.: Barbara Baarsma, Özcan Akyol en politicoloog en onderzoeksjournalist Anouk Kootstra. Maar vooral ook uit de zaal. Opvallend was dat niemand de voorstellen tot de grond toe afkraakte. Dat er zelfs “onderhandeld” werd: “kun je niet 50.000 in het onderwijs stoppen en 50.000 als vermogen schenken”. “Moet je ook het schenkrecht niet gaan belasten.” “Die lunch werkt niet, in Engeland gaan kinderen daardoor zonder ontbijt naar school”. Zelf vond ik wel een van de mooiste constateringen van Barbara Baarsma: natuurlijk krijg je allerlei ongewenste gedragseffecten als je bijv. een ton schenkt, maar het belangrijkste van dit boekje is dat het oplossingen voor de werkelijk ernstige kloof agendeert.
Hoopvol
En het mooiste vond ik om te constateren dat de zaal werkelijk bomvol zat met –laten we een grove schatting maken- dertigers (vaak niet het allerarmst) die hardop nadenken hoe het beter kan. Inspirerend. Voor een samenvatting lees:
De Ondernemer | Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor…