Terugblik zomer-fietsexcursies 2020 Progressieve Partij

15 augustus – Gezegend met heel mooi zomer-avondweer fietsten we deze zomer vier avonden naar interessante bestemmingen in het buiten gebied van (bijna) de gemeente Aalten.
Waarom doen we dit?  Als Progressieve Partij vinden we dat politiek niet alleen in de raadszaal thuishoort. Standpunten en opvattingen willen we graag toetsen in de praktijk. Corona heeft duidelijk gemaakt dat er een paar hele grote weeffouten zitten in het huidige systeem. Dat komt o.a. tot uitdrukking in de economie en arbeidsmarkt, de voedselproductie, de klimaatverandering, de zorg, kunsten en wetenschappen. Daar verliezen de “zwakke”waarden het steeds van groei, geld en aandeelhouders. Met onze acties als fietsexcursies, terrasavonden en meedenk-bijeenkomsten willen we kijken hoe (erg) de  situatie is en wat we er aan kunnen doen. Alternatieve oplossingen aandragen. Vaak gericht op samenwerking tussen de verschillende partijen. En dan moet je erop uit. In de zomer per fiets. En als je dan ook nog een leuke tocht kunt bieden aan onze inwoners die niet op vakantie zijn of vakantiegasten hier in de gemeente met een interessante uitleg, dan is iedereen blij.  Een kort overzicht.
 
26 juli: het Vragenderveen, Vragender    Theo Bauhuis
In de driehoek tussen Bredevoort, Lichtenvoorde en Winterswijk ligt een heel bijzonder stuk natuur: Het Vragenderveen. Bijzonder op verschillende manieren: Het levende hoogveen is erg zeldzaam in Nederland en dan ook nog eens in goede staat. Het beheer wordt gedaan door Stichting Marke Vragenderveen, een van de oudste agrarische natuurbeheer organisaties in Nederland die het beheer ook nog eens geheel met vrijwilligers doet.
Stichting Marke Vragenderveen, eigenaar en beheerder van het gebied is net na de 2e wereldoorlog  ontstaan als weerstand tegen de dreigende onteigening door buurman Natuurmonumenten (Korenburgerveen). Ondanks het feit dat er twee eigenaren zijn is het gebied natuurlijk één geheel. Inmiddels bewijzen Natuurmonumenten en SMVV dat samenwerking tussen natuurorganisaties en agrarisch natuurbeheer heel goed mogelijk is. 
 
Middelpunt van het Vragenderveen is het kwetsbare hoogveen. Hoogveen ontstaat in een natuurlijke kom waarin regenwater blijft staan. Hoogveen verdraagt ook niets anders dan regenwater. Dit geeft de bijzondere voedselarme en zure omstandigheden waarin het veen zich ontwikkeld. Normaal gesproken is die afhankelijkheid van regenwater in het Nederlandse klimaat geen probleem, maar afgelopen jaren werd erg duidelijk dat ook in Nederland voldoende regenwater geen zekerheid is. Aangezien ander water geen optie is, wordt er alles aan gedaan om het regenwater in het gebied vast te houden.
Het hoogveen is kwetsbaar en dus verboden toegang voor wandelaars. Voor wie toch nieuwsgierig is naar dit bijzondere gebied zijn er excursies met een gids te boeken via www.vragenderveen.nl. Tijdens zo’n excursie zie je tal van zeldzame tot zeer zeldzame planten als de kleine veenbes, de rijsbes, het prachtige zonnedauw en de lavendelheide. Kies de natte excursie en ervaar hoe het is om te lopen op het deinende waterbed van met veenmos dichtgroeide oude veenputten.
 
29 juli: Landgoed Kotmans, Miste   Tobi Venhorst 
 
 
Afgelopen woensdag was de tweede zomeravond fietsexcursie. Vanaf Bredevoort zijn we via een prachtige route naar landgoed Kotmans in Miste gefietst. Vanwege het grote aantal deelnemers, hebben we ons in twee groepen gesplitst. Bij het onderkomen van Dialectkring Achterhook en Liemers vertelde Ankh Gussinklo, Achterhoeks schrijver en dichter, ons over het ontstaan van dit schitterende landgoed. Ook vertelde Ankh over de opgravingen die vlakbij zijn verricht. Hier zijn bijzondere vondsten gedaan uit de tijd dat de Achterhoek nog deel uitmaakte van de oceaan. Schelpen, haaietanden en vele keien uit lang vervlogen tijden. 
Daarna maakten een wandeling langs het beroemde Schrieverspad. Een pad met links en rechts verschillende inheemse bomen, geplant door bekende en minder bekende Achterhoekse tekstschrijvers en dichters. Henk Krosenbrink, Bennie Jolink, Firma Weijland, Hans Keuper….iedere boom heeft zijn eigen schrijver en stukje tekst op een bordje. Heerlijk om doorheen te lopen en in gedachten weg te dwalen bij de inhoud van deze teksten. 
In de avondzon las Ankh op prachtige wijze een paar eigen verhalen en gedichten voor, uiteraard in het dialect Soms vrolijk, soms ontroerend en soms met een tikkeltje dramatiek. Maar altijd erg beeldend en recht uit haar hart. In haar verhaal “het land van (n)ooit” deed Ankh een scherpe aanklacht tegen ongelijke behandeling van mensen in de zorg en de miljardensubsidies aan de KLM. De “aovondaoverdenking” ging over de “olde Helenakerke op de bulte”.  
 
5 augustus: Ekoboerderij Ormel, De Heurne    o.a. Ans Plug
 
 
Erik Ormel en Ellen te Winkel  houden op hun bedrijf al bijna 25 jaar Jerseykoeien. Dit zijn kleine, oranje-bruine koeien met een zacht karakter. Ze geven melk met een hoog vet- en eiwitgehalte. Hiervan maakt Aurora, een kaasmakerij in Kranenburg (Dld) een aparte kaas met een bijzondere smaak.
De Jersey’s hebben allemaal horens en men laat  de jonge kalveren bij de koeien melk drinken, zodat ze op een natuurlijke manier groeien.
Verder worden de kalveren zoveel mogelijk in het voorjaar geboren. De koeien vreten voor 90% gras en klaver. Hiervoor lopen ze in de zomer dag en nacht in de wei. Afhankelijk van het weer, lopen de koeien van begin april tot half december buiten. Reacties: “ Fantastische fietsexcursie naar Ekoboer Ormel in de Heurne. Jerseykoeien en heerlijke kaas. Midden tussen de koeien vertelde Erik het verhaal over de mogelijkheden van “anders” boeren. Hoopvol. Het kan. Veel mensen sloten aan.” “Het was een interessante excursie!! Leuke fietstocht, Esther stond ons op te wachten met de koffie! En interessante uitleg over deze bijzondere Jersey koeien!! De stal bezichtigd, de weide met de koeien, allerlei soorten kaas geproefd en tot slot konden de liefhebbers een lekker stukje kaas kopen….. Leuke avond!! Veel deelname!” 
 
12 augustus: Op weg naar een droog Aaltens Goor
Elders op deze pagina staat een verslag van deze excursie.
 
De fietsexcursies waren een schot in de roos. Bij de laatste excirsie waren maar liefst 50 mensen aanwezig: een uitdaging als het gaat om de RIVM maatregelen. We zijn er trots op dat we op deze manier ook de gemeentepolitiek handjes en voetjes kunnen geven in de praktijk. Het gaat niet alleen maar om vergaderen, moties, stukken en praten, maar ook om het bekijken van ontwikkelingen in vooral het buitengebied die om politieke ideeen en besluiten vragen.
 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *