1 augustus – Woensdagavond was er de tweede fietsexcursie georganiseerd door de Progressieve Partij. De tocht leidde dit keer naar een bestemming net buiten de gemeente: landgoed Kotmans in Miste. Om drie en misschien nog wel meer reden een interessant gebied. We fietsten in twee groepen van Bredevoort naar landgoed Kotmans. Daar voegden we ons bij de groep rond Ankh Gussinklo, Achterhoeks schrijver en dichter.
Ankh vertelde over het ontstaan van dit nieuwe landgoed een initiatief van Henk Berenschot, voormalig varkensboer. Vlakbij zijn opgravingen gedaan uit de tijd toen hier nog een oceaan was. Schelpen, haaietanden en dat soort dingen en veel keien. Op het landgoed is een kapschuur gezet die onderkomen is van de “Dialectkring Achterhook en Liemers” en een kleine tentoonstelling herbergt van historische vondsten èn uitgaven van die Dialectkring. We maakten een wandeling langs het Schrieverspad. Dat is een initiatief van eerdergenoemde Henk Berenschot en Henk Krosenbrink, geboren op een steenworp afstand van deze plek. Henk was de grote animator van de streektaal. Hij was onderwijzer, werkzaam bij de Regionale Omroep en van 1980-1990 directeur van het Staringinstituut. Elke belangrijke Achterhoekse schrijver of dichter kan gevraagd worden om een “spröksken” te maken voor bij een boom. Zo zijn er bijdragen van Bennie Jolink, Hans Keuper, firma Weijland, Thea Onnink, Ankh Gussinklo, maar ook “oudere platschrievers” zoals Jo ter Linde -Deunk”, Staring, Krosenbrink zelf.
In de avondzon las Ankh een paar verhalen voor. In het dialect. De enkele niet-autochtonen konden ongeveer 50% volgen. Er was een ontroerend verhaal over het eenvoudige leven en bestaan van haar oudste broer Jan “van de Heisterkamp”. Die dicht bij de natuur stond, ook wel zag dat “melken in ’t Goor, en rogge binden op de Aaltense es” niet meer van deze tijd was, maar ook niks op had met grootschaligheid en ruilverkaveling. Zijn boerderijtje werd verkocht aan burgers. Hij kwam in het dorp te wonen, schreef mooie verhalen voor zichzelf, en zijn as werd uitgestrooid op een bloemenveldje bij de boerderij waar hij gewoond had. Ook de actualiteit werd niet geschuwd. In een verhaal “t Land van (n)ooit” doet Ankh een scherpe aanklacht tegen ongelijke behandeling van bijv. mensen in de zorg en de miljardensubsidies aan de KLM. De “avondoverdenking” ging over de “olde Helenakerke op de bulte”.
In 2018 werd het Nedersaksisch als officiële taal erkend. De vraag is of het “plat” over twee generaties nog bestaat.