Veel belangstelling voor zomer-fietstochten
Wat maakt het nou zo mooi om als molenbouwer bij Vaags te werken? “Dat je als team uit verschillende vakgebieden aan een concreet product werkt, wat mensen nodig hebben en ze plezier van hebben. En war je zondags langs kunt rijden en aan kunt wijzen: “kijk dat hebben wij gemaakt”, was het antwoord van een 20-jarige leerling van Molenbouwer Vaags. En dat is precies wat een grote groep fietsers afgelopen woensdag merkte bij de excursie die georganiseerd werd door de Progressieve Partij. “Opgewarmd”door een bezoek aan de Wenninkmolen te Lintelo, met een vakkundige uitleg door molenaar en bestuurslid Martie te Brake, arriveerden de fietsers rond 20.30 bij de molenbouwers die aan de Weverij een gloednieuw pand betrokken.
De uitleg vooraf was nuttig om te zien waar en hoe de kokers van de wieken zijn bevestigd. Bij de Wenninkmolen nog één koker van massief hout en de ander van geklonken staalplaten. Opvallende vraag: waarom draait de molen altijd linksom . Waarom hebben de moderne windmolens (in ’t Goor) eigenlijk maar drie wieken en draaien ze rechtsom? Voor het antwoord wordt u aangeraden op een zaterdag eens een bezoekje aan de molen te brengen.
Geschiedenis.
De geschiedenis van Molenbouwers Vaags en Groot Wesseldijk gaat terug tot 1904. Toen richtten de gebroeders ten Have een molenbouw-bedrijf op. Enkele jaren later gingen de twee broers uit elkaar en hadden apart een bedrijf: één in Aalten (Varsseveldsestraatweg, waar nu de Kattenberg is) en één in Vorden. In 2011 gaan de bedrijven weer samenwerken en worden weer één. In 1974 neemt Henk Vaags het bedrijf over van Ten Have en de drie zonen van Henk en Willemien vormen sinds 2008 de directie en zijn de ondernemers. Er werken ongeveer 30 mensen.
Drie onderdelen
Er zijn drie belangrijke onderdelen: de wiekenmakerij waar enorme stalen kokers als basis voor de wieken gemaakt worden. Met veel eigen gereedschap om de klinknagels die op kleine afstand de staalplaten bij elkaar klinken. Dan is er de molenmakerij waar het houtwerk gemaakt worden: enorme wieken van bijzondere soorten hout in prachtige vormen. Ook hier vindt veel restauratie werk plaats. Het hele team maakt ongeveer één stel wieken per week (gemiddeld: de stalen kokers kosten gemiddeld 6 weken werk voor één man. En dan komt er nog de meemakerij: kantoorgebouwen en ontvangstruimte èn er zijn plannen voor een soort molenmuseum.
De ongeveer 25 deelnemers keken hun ogen uit, vroegen de drie gebroeders het hemd van het lijf en waren het er zonder meer over eens dat dit bedrijf een “pareltje” in Aalten is, vooral omdat er met zoveel vakmanschap aan relatief onbekende producten gewerkt wordt. Juist de combinatie van erfgoed en moderne technieken en machines maakten indruk.