Veel insprekers bij zon- en winddiscussie

27 juni  – De afgelopen week stond vooral in het kader van het Uitnodigingskader zon en wind. Er waren maar liefst twee Beeldvormende bijeenkomsten georganiseerd waar burgers en bedrijven over dit kader konden inspreken. Een derde geplande, digitale sessie is afgeblazen omdat zich niemand had gemeld. In vergelijking met het aantal zienswijzen (145) kwamen er nu aanzienlijk minder mensen opdagen: maandagavond 6, woensdagavond 2. Hagenwind en een zonnepark-ontwikkelaar meegerekend.
 
•Stichting Natuur en Milieu Aalten is tegenstander van grootschalig duurzame energieopwekking op land. Dit in tegenstelling tot haar moederorganisatie Natuur en Milieu Gelderland (nieuwe naam voor de Gelderse Milieu Federatie). Omdat klimaatopwarming funest is voor de natuur stelt deze club: “windmolens en zonneparken zijn hard nodig. Tegen zijn is geen optie”. Gevraagd naar het waarom van deze tegenstelling kwam de SNMA niet verder dan een nogal zware beschuldiging aan het adres van haar moederorganisatie en volstrekt ontoereikende alternatieven als ‘wind op zee’ en ‘zon op dak en gevel’. Geen overtuigend verhaal.
•Zonnepark-ontwikkelaar Energy2all had al een schetsplan gemaakt voor een zonnepark langs de grens (Hondorpweg). Landschappelijk mooi ingepast, hogere biodiversiteit. Dit zou alleen haalbaar zijn wanneer het max aantal ha’s voor zo’n park in dit gebied omhoog zou gaan naar minimaal 15 (liefst 25 zoals elders). Anders zou het door de hoge aansluitkosten financieel niet uit kunnen (7 km kabel nodig tot onderstation Dale). Gerrit Assink kwam met een interessante vraag: zou het lukken om naast de 15 ha op land ook bijv. 3 ha op daken erbij te organiseren? Dan stijgt het totaal naar 18 ha en brengen we de ambitie meer zon op dak dichterbij. Dhr. Bakker van Energy2All zag vooral beren op die weg.
•Een bewoonster namens buurten in Lichtenvoorde had vooral bezwaren tegen de hoge molens van 180 m1 die nu in het UKZW mogelijk zijn (geluid/gezondheid, uitzicht, slagschaduw, waardedaling eigen woning). Ze was vóór duurzame energie, maar twijfelde of die 35 TWh uit het klimaatakkoord wel nodig was.
•Een bewoner aan de Boterdijk wilde ook andere gebieden als kansrijk gebied voor wind en geen hogere molens in het Hagenwindgebied.
•LTO is fel tegen zon op landbouwgrond en probeerde de fracties over te halen mee te gaan in hun pamflet ‘Begrazen i.p.v. beglazen’ . LTO biedt daarin aan om landbouwers over te halen om PV op staldaken en kleine windmolens te installeren. LTO stelt daarbij de voorwaarde dat er in het UKZW een verbod komt op zon op landbouwgrond. Dat voorwaarden stellen aan meedenken schoot veel fracties in het verkeerde keelgat. Ook was niet duidelijk wat de opbrengst in kWh zou worden. 
•Als laatste op de maandagavond kwam dhr. Zuidgeest namens het Platform Zon en Wind inspreken. Hij was verheugd over de verkleining van het zoekgebied voor windmolens, maar wil geen molens hoger dan 125m1.  Over een nieuw windmolenpark wil hij graag tijdig meedenken. Ook stelde hij 13 vragen die inmiddels door het college zijn beantwoord. 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *