15 augustus – Op woensdag 18 augustus gaat de vijfde en laatste PP-zomerfietsexcursie naar bedrijfsverzamelgebouw aan de Hofstraat te Aalten en de voormalige knopenfabriek in Bredevoort. De vroegere textielfabriek aan de Hofstraat is prachtig gerestaureerd. Hans Bulsink van TPN Projectontwikkeling uit Den Bosch geeft een rondleiding. Daarna gaat de fietstocht naar Bredevoort waar de voormalige knopenfabriek DBW wordt aangedaan. Er is een bezichtiging van één van de woningen die pas zijn betrokken. En we nemen een kijkje in de Spar-supermarkt.
Lange geschiedenis en strijd
Stoomweverij Driessen is een voormalige fabriek voor textielproductie en monumentaal industrieel erfgoed aan de Hofstraat 14 te Aalten . Bestaande uit een kantoorgebouw in neorenaissancestijl uit 1893, een kantoordeel uit 1933 in de stijl van de Nieuwe Haagse School met een aanbouw uit 1941 en een ketelhuis met schoorsteen. In de jaren ’70 werd hier één van de eerste verzamelgebouwen voor startende bedrijven gevestigd. In de jaren ’90 kwam het leeg te staan en verloederde snel.
De Progressieve Partij is altijd warm voorstander geweest van restauratie van dit industrieel erfgoed. Deels rijksmonument. Ook toen andere partijen wilden slopen, parkeerplaatsen daar wilden aanleggen, woningen wilden bouwen. Ook toen het pand steeds meer verloederde, zelfs uitbrandde en jaren leegstond probeerden we ideeën voor behoud te lanceren. Supermarkt, gemeentehuis: diverse ideeën passeerden de revue. Achtereenvolgende colleges moesten steeds weer tot actie gemaand worden. Vaak tegen de stroom in realiseerde uiteindelijk TPN samen met Rots Bouw deze restauratie. Gezondheidspartners in “De Weef”en zakelijke dienstverlening in ”De Zaak” zetelen nu in een van de mooiste panden van Aalten.
Sloopvergunning was al verleend.
Textielfabriek H. Van Eijck & Co startte in 1834 in Bredevoort met een katoenweverij. Het bedrijf stopte in 1924, waarna Willem te Gussinklo er de Dutch Button Works in vestigde. Men produceerde knopen, kromme pijpen en wandelstokken.Vooral van buffelhoorn. In 1976 sloot het bedrijf en de gebouwen werden o.a. gebruikt door Rivièra, Voltman en Honda ten Bruin. PP-Fractievoorzitter Guido Uland herinnert zich: ”.”Totale sloop werd serieus overwogen van dit oude DBW-pand in Bredevoort. Door o.a. de inzet van ons voormalige raadslid Gerrit Migchelbrink is dit pand ter ternauwernood van de sloop gered. Er lag al een sloopvergunning”. Het duurde zeker 15 jaar voor er haalbare plannen lagen. “Wel een beetje dankzij ons”, aldus Uland. “De toenmalige colleges werkten echt niet altijd mee. De raad was ook – behalve onze fractie- voor sloop en woningbouw. Wij vinden het prachtig dat daar nu een nieuwe Spar-winkel is geopend en sinds begin augustus er vier huurwoningen gerealiseerd zijn”.
Opgeven noodzakelijk
De fietsexcursie vindt plaats op woensdag 18 augustus om 19.00 uur. Verzamelpunt is de parkeerplaats (onder de sheddaken) achter het complex Hofstraat 14. Einde is plm. 21.30 uur op de parkeerplaats bij de Spar Bredevoort met een drankje en een hapje. Deelname staat open voor iedereen en is gratis. In verband met de nog steeds geldende RIVM-voorschriften i.v.m. Covid-19 is het noodzakelijk dat deelnemers zich van te voren opgeven. Dat kan per mail: raadslid.ediepenbroek@aalten.nl.