Vragenderveen: zeldzaam mooi in de Achterhoek

26 juli – In de driehoek tussen Bredevoort, Lichtenvoorde en Winterswijk ligt een heel bijzonder stuk natuur: Het Vragenderveen. Bijzonder op verschillende manieren: Het levende hoogveen is erg zeldzaam in Nederland en dan ook nog eens in goede staat, het beheer wordt gedaan door Stichting Marke Vragenderveen, een van de oudste agrarische natuurbeheer organisaties in Nederland die het beheer ook nog eens geheel met vrijwilligers doet.
Stichting Marke Vragenderveen, eigenaar en beheerder van het gebied is net na de 2e wereldoorlog  ontstaan als weerstand tegen de dreigende onteigening door buurman Natuurmonumenten. Ondanks het feit dat er twee eigenaren zijn is het gebied natuurlijk één geheel. Inmiddels bewijzen Natuurmonumenten en SMVV dat samenwerking tussen natuurorganisaties en agrarisch natuurbeheer heel goed mogelijk is. 
 
Middelpunt van het Vragenderveen is het kwetsbare hoogveen. Hoogveen ontstaat in een natuurlijke kom waarin regenwater blijft staan. Hoogveen verdraagt ook niets anders dan regenwater. Dit geeft de bijzondere voedselarme en zure omstandigheden waarin het veen zicht ontwikkeld. Normaal gesproken is die afhankelijkheid van regenwater in het Nederlandse klimaat geen probleem, maar afgelopen jaren werd erg duidelijk dat ook in Nederland voldoende regenwater geen zekerheid is. Aangezien ander water geen optie is, wordt er alles aan gedaan om het regenwater in het gebied vast te houden.
Het hoogveen is kwetsbaar en dus verboden toegang voor wandelaars. Voor wie toch nieuwsgierig is naar dit bijzondere gebied zijn er excursies met een gids te boeken via www.vragenderveen.nl. Tijdens zo’n excursie zie je tal van zeldzame tot zeer zeldzame planten als de kleine veenbes, de rijsbes, het prachtige zonnedauw en de lavendelheide. Kies de natte excursie en ervaar hoe het is om te lopen op het deinende waterbed van met veenmos dichtgroeide oude veenputten.
 
Om het kwetsbare veen te beschermen is het gebied omgeven door een bufferzone. Dit gebeid is open voor bezoekers en heeft een aantal prachtige wandelroutes. Letterlijk hoogtepunt is de 15 meter hoge natuur observatiepost van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over het hoogveen zelf en je prachtig het verschil tussen de dijken en de veenputten ziet. Altijd mooi, maar zeker met mist in de vroege ochtend een aanrader. 
De bufferzone beschermt het kwetsbare deel, maar is veel meer dan alleen een randje weiland dat bescherming bied. Het is door goed beheer zonder bemesting of spuiten ook zelf een prachtig natuurgebied dat varieert van bos tot bloemrijk weiland en van sprookjesachtige bospaden tot mooie poelen met libellen en salamanders.
 
Aanrader voor de wandelliefhebber is het Schaddenpad. Een wandelroute van zo’n 12 km rondom het hele complex Korenburger-en Vragenderveen. Struinen door weilanden, mooie bospaden en het Achterhoekse coulissenlandschap. 
 
 
 
 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *