Wat te doen tegen houtrook overlast?

(overgenomen van de site van de gemeente Aalten)
7 december – Nu het (bijna) winter is, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Wanneer je in huis een houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.
Hout stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen zoals fijnstof en kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt.
 
Hou een beetje rekening met elkaar
U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen met de manier waarop u hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik alleen kurkdroog hout.
Wilt u weten wanneer u uw open haard of houtkachel beter uit kunt laten? www.stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dat kunt u zien op www.rivm.nl/stookalert en in de stookwijzer.
 
Wist u dat:
•Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
•Veel mensen schade aan hun gezondheid krijgen door fijnstof, dat ook afkomstig is van houtstook? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door langdurige geuroverlast.
•Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
•Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.
•De uitstoot van fijnstof door houtstook is gelijk gebleven terwijl die van het wegverkeer is afgenomen? Inmiddels is de fijnstofuitstoot van houtstook ongeveer even groot als de fijnstofuitstoot uit de uitlaten van auto’s en vrachtwagens
 

Deel deze inhoud

2 Comments to “Wat te doen tegen houtrook overlast?”

  1. Als ik het goed lees, gaan jullie houtkachels, slecht voor het milieu, niet verbieden, of mensen ervoor laten betalen.
    Hoe kunnen jullie voorkomen, dat er alleen goed glas in de glascontainer komt.
    Hoe kunnen jullie voorkomen, dat er zwerfvuil komt te liggen?

    1. Onze Progressieve partij wil liever geen onhaalbare dingen beloven. V.w.b. de houtkachels hebben we veel moties ingediend en voorstellen gedaan. Leden van ons hebben processen gevoerd. Op dit moment zijn er weinig en onvoldoende juridische mogelijkheden, dus zetten we in op ontmoediging via voorlichting, een voorstel voor een premie bij opruimen van de houtkachel (zoals Nijmegen). En natuurlijk de stooktips. En natuurlijk het gebruik van de app. Als u meer haalbare en uitvoerbare middelen weet, houden we ons aanbevolen.
      De vraag over glas snap ok niet helemaal: moetn we voorkomen dat er goed glas in de container komt en wat is dat dan. De scheidingscijfers voor onze gemeente zijn erg hoog. We zetten in op statiegeld glad ook voor plasticg en kleine flesjes. Hebben we al veel moties over ingediend. Vandaag juist landelijke opschoondag. Het viel op dat er minder zwerfvuil lag dan anders. We hebben enkele opruimplegen, die ook gebruikmaken van de app. Juist vandaag de kinderen uit de buurtschappen ingeschakeld en hen ook verteld dat wanneer zij straks naar de middelbare school gaan ze niet op hun route terug de verpakkingen in de berm moeten gooien. Dat is slecht voor dieren.
      We staan open voor goeie suggesties.
      Joop Wikkerink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *