25 mei – Zeer positief gesprek over het “oud zeer”maar vooral het “nieuw elan” tussen Aalten en Dinxperlo..
We vielen elkaar nog net niet geëmotioneerd in de armen, maar de sfeer op ons avondje Dinxperlo-Aalten was bijzonder positief. Niet in de laatste plaats door de inbreng van de burgemeester die de wat aanvallende, popie-jopie taal van zijn 100-dagenrapport wat nuanceerde en op zoek ging naar oorzaken van “oud zeer”en vooral de mogelijkheden om het “vuil in de wonde” te verwijderen. En daarin de bestuurscultuur van het vroegere Dinxperlo niet spaarde. En verhaalde hoe moeilijk het was om iets van een gezamenlijke organisatie op te zetten met mensen die niet wilden. Maar ook de onverzoenlijke houding van de Aaltenaren die doof en blind leken voor de emoties en de pijn van het opheffen van de gemeente Dinxperlo. En de stomme moves die het college vervolgens uit haalde (deels gesteund door de raad) rond wapen, vlag en logo. Allemaal zout in wonden. We waren allemaal benieuwd naar reacties uit de zaal (plm. 15 uit Aalten en 35 uit Dinxperlo).
Die reacties vielen uiteen in twee of drie categorieën.
1. De eerste: alles wordt ons afgenomen, er is geen werk, geen huis, niets voor jongeren. Dat is meer een krimp-Achterhoeks probleem.
2. Een tweede groep van reacties: we snappen dat die herindeling gedwongen was, dat mensen uit Aalten er ook niks aan konden doen, maar “ze” hebben ons wel dingen beloofd die niet nagekomen werden. Eenvoudige dingen als een loket, een logo, een wapen, een bezorgservice enz. Natuurlijk haalt de Rabobank de pinautomaten in bijv. Bredevoort ook weg, dus met 5 bezoekers is een gemeentelijk loket in Dinxperlo niet rendabel. Maar dat is de zakelijke benadering. Niet de empathische. Er werd gevraagd om empathie. De burgemeester zei: rouwverwerking.
3. De derde groep van reacties was oplossingsgericht. Wat kunnen we nu wel doen? Eerst al eens de vraag: wat gaat de politiek doen, of een vraag van een VVD-lid: wat gaat de PP doen. Maar ook snel omgebogen naar: wat kunnen we nu zelf doen? Een grensontmoeting? Een culture dag? Een voetbaltoernooi,volleybaltoernooi, sportinstuif of zeskamp? Op bezoek bij elkaars Oranjefeesten? Waarom werken de Oranjeverenigingen niet samen of de oudheidskundige organisaties? Wat kan samen als gemeente (ook en juist vanuit Aalten) en waar heb je je dorpsidentiteit voor nodig? Waarom geen netjes verzorgd gemeente-informatiepunt in Kultuhus, een vergaderlocatie van rondetafelgesprekken in de trouwzaal? Dit moet allemaal vanuit onderaf komen. Niet vragen: wat gaat DE politiek doen,maar wat kan ik zelf doen?