Waarom een Democratic Challenge?
Democratie – het volk regeert – gaat over het organiseren van de macht, over zeggenschap en invloed in het publiek domein. Nederland is een democratisch land, met een schat aan ervaring. Deze ervaring zorgt voor degelijke structuren waar we op kunnen bouwen. Het maakt dat we heel weinig corruptie kennen. Dat we in een veilig land leven. Dat er heel veel heel goed geregeld is. Tegelijkertijd staan structuren soms vernieuwing in de weg. Dat is wat wij ‘Democratic Challenge noemen’. De uitdaging om onze democratie te blijven ontwikkelen. Om die uitdaging samen op te pakken hebben we dit programma opgericht.
Twee voorbeelden van (nieuwe) uitdagingen:
Netwerksamenleving
We leven niet meer in de 19e eeuw van Thorbecke maar in de netwerksamenleving van de 21e eeuw. Wat is democratie in een netwerksamenleving? Hoe ziet een vitale lokale democratie eruit anno 2015?
Participatief, maatschappelijk en alledaags
Mensen willen meer zeggenschap en invloed uitoefenen op zaken die hen raken. Ze zoeken naar vormen van participatieve democratie. Bovendien organiseren bewoners steeds meer zelf in het publiek domein, met of zonder publiek geld. Dit vraagt om nieuwe vormen van maatschappelijke of alledaagse democratie.
Met het programma ‘Democratic Challenge’ verzamelen, bundelen en ondersteunen we plannen voor nieuwe vormen van lokale democratie. We dagen je allereerst uit om breder te denken en met nieuwe ideeën te komen (democratie is meer dan eens per vier jaar naar de stembus en lokale democratie is meer dan de gemeenteraad). De nieuwe ideeën die ontstaan brengen we samen en helpen we om werkelijkheid te worden.
Ik hoop dat in 2017 ook in de gemeente Aalten kleine stukjes van de roep en het geluid van “Democratic change”mogen neerdalen…..
Reageren? joop.wikkerink@progressieve-partij.nl