Week 13
Werkt de “inloop-inspraak”eigenlijk wel?
Hollen en stilstaan rond pasen
“Stille” week.
De aanduiding stille week leek ook van toepassing op het aantal raadsactiviteiten in de afgelopen week. Maandag waren veel raadsleden uit de Achterhoek bijeen in het gemeentehuis van Oude IJsselstreek om zich weer te buigen over de gevolgen van de bevolkingskrimp. Niet zozeer het feit dat het aantal inwoners in de Achterhoek achteruitgaat, is het probleem, maar vooral de ontgroening: de bevolking wordt steeds ouder en er zijn minder jongeren. Dat heeft gevolgen voor de zorg, de arbeidsmarkt en het gemeenschapsleven, zeg maar sociale structuur.
In de regio lopen politici zich warm voor discussies over de regionale samenwerking. Het kabinet wil dat er samengewerkt wordt op diverse terreinen, liefst wil men dat provincies en gemeenten opschalen en fuseren naar grotere eenheden. Dat ligt natuurlijk bij politici gevoelig. Vandaar dat er in de kranten veel schoten voor de boeg worden gedaan. Die schoten zijn vaak nogal ongericht omdat het kabinetsbeleid op hele grote delen nog niet bekend is. Vooral op het gebied van de zorg en de arbeidsmarkt. Wat wel zeker is dat er meer moet worden gedaan voor minder geld en dat de gemeenten het werk moeten uitvoeren. Daarom is samenwerken van belang. In bestuurlijk Nederland wordt hardop getwijfeld hoe dat moet. Het lijkt erop dat het “bestuur” van gemeenten verder weg georganiseerd wordt. Het lijkt mij van groot belang dat de bestuurlijke vormgeving pas bij de vraag van de inwoners. Om die vragen goed en efficiënt op te lossen is een groter samenwerkingsverband wel noodzakelijk. Maar dat zou m.i. direct gepaard moeten gaan met het scheppen van mogelijkheden voor kleinschaliger samenwerkingvormen van burgers en organisaties in dorpen, kernen en buurten. Ondersteund door de overheid. Daar zijn in binnen- en buitenland mooie voorbeelden van. Daar zou de discussie over moeten gaan, en niet over de vraag of burgemeesters, wethouders en raadsleden en ambtenaren hun banen nog kunnen behouden of welke politieke groepering de grootste invloed kan houden.
Inloopinspraak
Woensdag was er weer zo’n inloop-inspraak-moment. Bewoners van de Slicher van Bathstraat konden rond etenstijd in het gemeentehuis kennisnemen van de plannen voor verbetering en renovatie van hun buurt.
Het plan is o.a. om een drempel en wegversmalling in het midden van de straat te leggen, ter hoogte van een grote boom met veel wortels in de stoep. Bezwaren waren dat de lichten in de huizen schenen en dat er veel te weinig parkeerplaatsen waren. Dit is ook niet op te lossen, want de eerste vijf woningen hebben allen twee auto’s voor de deur. Ook verderop in de straat zijn gezinnen met meerdere auto’s.
De gemeente stelt voor om parkeren op eigen terrein meer mogelijk te maken, maar ook dat ondervindt weerstand. Met voorliggend plan gingen deze bewoners voorlopig niet akkoord. De aanwezige gemeentemensen hebben aangegeven dat er nu aanpassingen worden uitgewerkt en dat dan weer een bijeenkomst komt of dat de aanpassingen ter inzage worden gelegd.
Vanuit onze fractie is al vaker gewezen op de nadelen van deze vorm van inloop-inspraak. De bevoegdheden van de aanwezige medewerkers zijn onduidelijk. Raadsleden kunnen niet alles meekrijgen wat er te berde gebracht wordt en het tijdstip is voor de werkende mens ongunstig.
Drukke paasweek
De week na Pasen is er wel een drukte van belang. Op dinsdag en woensdagavond zijn er rondetafelgesprekken. Deze gaan o.a. over wat aanpassingen in het bestemmingsplan buitengebied (o.a. van de mestvergistinginstallatie aan de Hoeninkdijk) en planschade (aan de Sondernweg). Een belangrijk discussiepunt zal worden het nieuwe geluidbeleid bij evenementen. Een tijdje geleden is vastgesteld dat tijdens buitenevenementen de geluidsvoorschriften vrij zullen zijn, in de hoop dat organisatoren er zelf uit zouden komen. Vooral in de dorpskernen lukt dat maar slecht, zodat de roep om regels weer sterker wordt. Woensdag komt het WMO-beleidsplan aan de orde. Hierin staat veel beschreven welke kant het met de WMO en de negen daarbij behorende prestatievelden (o.a. huishoudelijke hulp, vrijwilligerswerk) verder moet. Dat wordt een discussie met veel koffiedikkijken, omdat het kabinetsbeleid nog niet bekend is, maar wel snel ingevoerd gaat worden. Ook in Den Haag ziet men dat. Het kabinet zit te wachten op het overleg tussen werknemers en werkgevers en PvdA en VVD worden vanwege de minderheid in de Eerste Kamer steeds onmachtiger om hunbezuinigingsplannen door de kamers te krijgen. Gemeenten en hun inwoners worden daarvan de dupe.
Reageren? joop.wikkerink@progressieve-partij.nl