week 17-23 december

Hieronder weer een overzicht van enkele werkzaamheden en bijeenkomsten van wethouder Joop Wikkerink. Hij wil daarmee een kijkje geven in de wereld van het wethouderschap en ook soms wat  dingen uitleggen.
Op maandagmiddag organiseerden collega-wethouder Hans te Lindert en ik een bijzondere bijeenkomst. We wilden graag met onze directe (beleids)medewerkers terugkijken op 2018 en dan de periode vanaf 3 juli, toen wij aantraden. Tuurlijk moest dat een beetje ludiek, onderwijs-en vormingswerkachtig. Dus eerst maar eens even “koppeltjes” koppelen: allemaal een uiteinde van een touwtje vastpakken en kijken wie je aan het andere uiteinde hebt. Daarna kaartjes met vragen uitdelen, waarop wij eerst onze ervaringen deelden en dan het koppeltje dat de vraag had getrokken. We begonnen met een kist vol fleurig fruit. Allerlei onderwerpen kwamen langs. Overleggen we genoeg, zijn we benaderbaar, hoe gaan we naar “de buitenwereld”, wat vinden we van het regionaal werken, hebben we genoeg tijd voor innovatie, en zo 20 vragen lang. Die kaartjes waren al gauw niet meer zo nodig en we hadden het gesprek met elkaar. En wat een denkkracht zit er in die groep van plm. 15 medewerkers, elk op hun terrein van WMO, Zorg, Sport, Participatie en jeugd. En wat is de problematiek soms ingewikkeld. Het was een ontzettend leuk en inspirerend gesprek waarin hans en ik ook vooral kritisch naar ons zelf keken. En –eerlijk is eerlijk- ook wel wat verbeterpuntjes hoorden: vaker koffie komen drinken bijv. Proberen we in het nieuwe jaar te doen. Daarna paar uurtjes vrij: met kleinzoon-spiderman uit New York eventjes naar de kerstmarkt in Bocholt
 
DI
Tussen de bedrijven door mocht ik het startschot geven voor de AFM Hulpweek, deze keer voor het GUV Goede doelenfonds. De hele week maken de heren van AFM zich verdienstelijk voor de “minderbedeelden”in de samenleving. Geeft altijd weer veel energie. Naast de normale B en W vergadering hebben we die middag samen met een paar medewerkers nagedacht over duurzaamheid. In het Uitvoeringsprogramma van het College staan een paar uitgangspunten en acties op het gebied van duurzaamheid. Eerst maar eens eens zien te worden over allerlei begrippen en wetten en regels. Daarna was er een kerstbijeenkomst van het personeel van Laborijn in de DRU-fabriek in Ulft. Verrassende optredens (zang en sketches) van de directie en Managementteam en enkele consulenten. Klasse.
’s Avonds was er de vergadering van de gemeenteraad. Voor mij twee vragen: waar blijft het overzicht van de subsidiebedragen/regels in anderen gemeenten en de landelijke richtlijnen. Dat was die dag daarvoor verzonden. Daaruit blijkt dat het erg moeilijk is om de diverse subsidieregelingen goed onderling te vergelijken. Maar goed het geeft een overzicht. We zijn nog in gesprek met de muziekverenigingen over diverse onderwerpen; dit is er één van. Daarnaast een vraag van de ChristenUnie over krantenberichten over de rentetarieven van de persoonlijke leningen bij de Stadsbank. Daarover staat op deze site een verklarend artikel.
Afgesproken is om deze kwestie te bespreken bij de eerstvolgende evaluatie van het armoedeleid. Dat zal in februari-maart zijn. De gemeenteraad stelde werkgroepen in om zijn eigen functioneren onder de loep te nemen. Zelma van Alstede werd gekozen tot vice-voorzitter van de raad. En Guido Uland bood het rapport met meningen en gegevens over de centrumvisie Dinxperlo aan.
WOE
De hele dag in Doetinchem voor thematafels van de Regio Achterhoek. ’s Morgens ging het over de “gezondste regio”. Daar is gekeken of we in navolging van het landelijk preventieakkoord ook een regionale variant moeten nastreven. Dat lijkt mij een goed idee. Er zijn drie belangrijke pijlers in zo’n preventie akkoord: overgewicht (gezonde voeding), rookvrije samenleving en vermindering alcoholgebruik (vooral bij jonge kinderen). Die middag was de thematafel Onderwijs en arbeidsmarkt aan de beurt. Daar werd gediscussieerd met werkgevers en werkenemers-organisaties over welke maatregelen we  moeten nemen om de arbeidsmarkt beter laten functioneren. Eén opvallend idee kwam van de werkgevers: taalcursussen voor arbeidsmigranten (m.n Oost-Europeanen). Door de overheidsvertegenwoordigers werd dat natuurlijk meteen aangevuld met acties tegen laaggeletterdheid en werken en leren voor statushouders.
Door als dat vergader kon ik natuurlijk niet de Top 25 van de gemeenteraad op radio AFM volgen. Deze werd uitgezonden op woensdagmiddag in het kader van de AFM Hulpweek. Via deze link kun je nog luisteren. Leuk is wie nu welk nummer heeft uitgekozen:
Samengesteld door raadsleden, fractievolgers en college en deze week uitgezonden op AFM tijdens de hulpweek. Er is hiermee ruim 325 euro opgehaald voor het goede doel.
De uitzending is terug te luisteren via deze link: https://aladnafm.nl/podcast/top-25-gemeenteraad-afm- hulpweek-2018/ Doneren kan nog steeds via www.aladnafm.nl/doneer/
DO
De dag begon bijzonder met een bezoeker die totaal in de war en agressief was. Hij kwam verhaal halen bij mij als wethouder van sociale zaken. Maar hij woonde niet in Aalten. Het is wel erg om te zien dat iemand zo in een psychose kan schieten. Onze bodes en ander personeel treden dan zeer beheerst op. Na drie kwartier praten verliet hij het pand, nog niet gekalmeerd. Gelukkig hebben we de politie naast de deur, dus die kwam nog even kijken of er opgetreden moet worden. Dit gaat in onze maatschappij denk ik vaker voorkomen. Personen met ernstig verward gedrag. Eigenlijk moeten zij opgenomen worden. Daarvoor zijn sinds 1 oktober ook wel goede afspraken gemaakt. M.n. over het vervoer naar GGNet en dergelijke. ’s Middags was er een portefeuillehoudersoverleg Sociale Zaken in Borculo; daar ging het ook over de werkzaamheden van GGNet. Ook een presentatie over de nieuwe opzet van Veilig Thuis. Deze organisatie neemt de meldingen over vermoedens van kindermishandeling op en probeert hulp te regelen. Daarna hadden we een overleg met Hans Martijn Ostendorp. Hij wil de Graafschap inzetten voor goede, maatschappelijke doelen. Daar gaan wij als gemeente Aalten aan meedoen!
VR
De kerststilte is aan het intreden. Het is aanmerkelijk rustiger geworden met mails en telefoon en deze dag om 16.00 uur verzamelden alle medewerkers zich in de gebouwen van gemeentewerken (Derde broekdijk) voor de traditionele kerstborrel. De burgemeester hield een mooi speech, waarin hij iedereen bedankte en aangaf dat zijn eerste jaar vooral heen gegaan was met kennismaking van de samenleving en de raad; in 2019 heeft hij zich voorgenomen werklunches met het personeel te gaan organiseren.
ZA
Collega-wethouder Hans te Lindert en ik maakten onze opwachting bij het concert van Crescendo in Ijzerlo. Dat werd door de leden bijzonder gewaardeerd. Twee wethouders op een uitvoering! Dat was in jaren niet gebeurd. Voor mij al de tweede keer dat in in de nieuwe zaal te Ijzerlo een activiteit mocht bijwonen terwijl die zaal nog niet eens officieel geopend is! Dat gebeurt op 4 januari. Ik wil er ook wel eerlijk over zijn. Ik zou uit mezelf niet naar zo’n uitvoering gaan. Maar vind het hartstikke leuk om een uitnodiging te krijgen en dan wel te gaan. Zoals de voorzitter zei: “We hebben gesproken over financiën, subsidies en muziekonderwijs dit afgelopen jaar, wij vinden het leuk dat de wethouders nu komen luisteren naar wat wij het liefste doen: muziek maken”.
 
Op diezelfde avond werd namens mijn partij de Progressieve Partij de zgn. “solidariteitsprijs” uitgereikt. En wel aan de organisatoren van de AFM Hulpweek. De Solidariteitsprijs is door onze partij ingesteld ter nagedachtenis van een van onze oprichters: Jan Schenk, inmiddels overleden, maar altijd actief voor “de kleine man”. Ik ging er ook nog even kijken oa. naar Vedran, Paul en Lawrence. Altijd weer goeie muziek.
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *