week 21

Stofhappen Walfortlaan blijft voorlopig
Nog geen besluit supermarkt

Walfortlaan blijft voorlopig open
Tijdens de raadvergadering van dinsdag werd de situatie op de Walfortlaan besproken. Sinds de aanleg van de rotonde bij de Roelvinkstraat komt er meer (zwaar) verkeer door deze zandweg. Dat veroorzaakt veel stofoverlast voor fietsers, wandelaars en de camping. Bewoners van het verharde gedeelte klagen over geluidsoverlast vanwege de oude drempels. LTO en Haarts Belang willen de verbinding openhouden als uitvalsweg voor de Haart. Ook voor landbouwverkeer, terwijl daarvoor een trekkersluis is aangelegd bij de Stationsweg. Bewoners willen de weg ter hoogte van de brug afsluiten voor autoverkeer, te meer omdat het daar een provinciaal stiltegebied is. CDA en GB willen de situatie laten zoals die is totdat er een evaluatie met de provincie over de werking van de N318 heeft plaatsgevonden. Men hoopt dat uit die evaluatie komt dat de bruggen langs de N318 versterkt zullen worden en er een oversteek komt bij de Tolhuisweg. De trekkersluis verliest dan zijn functie. ChristenUnie heeft de toezegging van de wethouder dat deze gaat praten met de provincie of het landbouwverkeer niet gewoon over de weg kan. CDA en GB dienden een motie in om hun standpunt er door te krijgen. Dat lukte met 11 stemmen. De overige partijen waren voor het voorstel van de bewoners om het laatste stuk zandweg af te sluiten en de drempels aan te pakken. Dat gaat dus nu voorlopig niet door. De zin van dit uitstel ontgaat mij. Het zou toch wel enorme verspilling zijn de bruggen voor trekkers te versterken, terwijl er een trekkersluis ligt op enkele meters afstand. Het was beter geweest wanneer de rotonde bij de Stationsweg was gelegd.

Gedoe om een supermarkt in Dinxperlo
Het bestemmingsplan maakt woningbouw mogelijk op het terrein van de oude openbare school de Wegwijzer in Dinxperlo. De middenstandsvereniging wil op dat terrein een nieuwe supermarkt. C1000 is uit het centrum vertrokken en daarom is de “loop”daaruit. Het college heeft een uitwerking voor woningbouw gemaakt en wilde dat in de raad in stemming brengen. Vlak voor de raadvergadering was nog onduidelijk hoe de verhoudingen lagen. CDA en GB leken verdeeld, VVD wilde het college volgen; ChristenUnie en wij wilden uitstel om nog eens rustig na te denken over hoe het verlies van de supermarkt op te vangen. Vlak voor de vergadering kwam via de VVD-fractie een mail binnen van een ondernemer die op die plek wel een supermarkt wilde bouwen. Vervolgens waren alle fracties van oordeel dat het beter zou zijn het punt woningbouw even te parkeren en rustig na te denken of, hoe en waar er ruimte is voor een supermarkt. Het college had een verplaatsing beloofd naar de plek van een industriegebouw aan de Anholtseweg. Die ontwikkelaar dreigt nu met schadeclaims. De agendacommissie gaat bepalen hoe dit punt nu verder behandeld wordt. Intussen blijft het bestemmingsplan met woningbouw op die plek van kracht. Ik vind onderzoek naar een plek voor de supermarkt prima, maar dan in het kernwinkelgebied. Daar zijn ook best mogelijkheden. Het terrein va de Wegwijzer is te klein en ligt in een woongebied.

Thuishulpen ontslag aangezegd.
In de rondvraag hebben wij aandacht gevraagd voor het bericht dat die middag naar buiten kwam dat aan 1200 thuishulpen van Sensire ontslag is aangezegd. De oorzaak zijn de onduidelijkheid over de contracten en de enorme bezuinigingen die het rijk de gemeenten op gaat leggen. Dat moet nog in de Tweede Kamer behandeld worden. De fractie riep nogmaals op om als gemeenten, vakbonden en werkgevers om de tafel te gaan zitten hoe deze situatie te behandelen. Met twee voorwaarden: de zorg voor degenen die het nodig hebben moet gegarandeerd zijn en de thuishulpen moeten een fatsoenlijke rechtspositie en loon hebben. Wethouder Rijks wilde in elk geval een bijeenkomst met de raad beleggen om de situatie te bespreken voor nu en in de toekomst.

Wensen en bedenkingen bij de Slingeplas.
De Slingeplas gaat over in andere handen. Althans dat wil het College. De raad mocht aangeven of men wensen en bedenkingen had bij het afgesloten convenant. De PvdA wist nog niet zeker of ze bedenkingen had: dat zou afhangen van de plannen. Die maken in principe een bebouwing van 3% van de oppervlakte mogelijk. De ChristenUnie wilde een aansluiting bij “de buitenplaats”. Wij willen kansen voor natuurontwikkeling en roepen op na te denken hoe je met natuur ook geld kunt verdienen. Uitraard werd dat idee weggehoond door CDA-er Meerdink. CDA en wij dienden een motie in die als schot voor de boeg dient: als het Recreatieschap gaat fuseren met de beoogde partner dan mag de directeur niet meer verdienen dan de zgn. Balkenende norm. Die motie werd – behalve natuurlijk door de VVD- gesteund door de hele raad. De tekst van de notulen waarin de bedenkingen en de ideeën staan wordt nu toegevoegd aan het raadsbesluit dat de raad van Aalten dus wel bedenkingen en wensen heeft bij de overgang van de Slingeplas naar een andere organisatie.
Aan het eind van de vergadering werd afscheid genomen van Jan van Duijvenvoorde; hij is 12 jaar raadslid geweest voor de PvdA.
Reageren? joop.wikkerink@progressieve-partij.nl

 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *