Ludgerstraat: koelte- en speelpark! Oud-burgemeester Bekius overleden
Besluit overdacht Slingeplas op losse schroeven?
Na een zonovergoten kermisweekend in Bredevoort met o.a. ook nog andere activiteiten in Aalten als Wereldmarkt en Zakenbeurs, moesten ook de raadsleden maandag weer aan de bak. Maandag kwam de agendacommissie bij elkaar. Die ging bekijken hoe het nu verder moest met de vraag vanuit de bevolking naar een supermarkt te Dinxperlo. Eerst maar eens onderzoek en praten met de betrokkenen, dacht men. Dinsdag kwam de gemeenteraad bij elkaar. Ik was op werkbezoek in Vlaanderen bij de sociale werkvoorziening aldaar. Vandaar “uit de tweede hand”.
De nogal ingewikkelde overdacht van de bezittingen van het Recreatieschap Achterhoek-Liemers (waaronder de Slingeplas en ’t Hilgelo) werd nog even “on hold” gezet, dat wil zeggen van de agenda afgehaald. Het bleek nl. dat een gemeente in de Liemers waarschijnlijk niet mee wilde doen, waardoor ook de financiële gevolgen van de overdracht van RAL naar RGV (een overheidsnv) voor onze gemeente zullen wijzigen. Aan het begin van de vergadering werd Ina Nusselder verwelkomd als nieuw raadslid voor de vertrokken PvdA’er Jan van Duijvenvoorde.
Woningbouw blijvend zorgpunt.
De eerste evaluatie van het regionaal woningbouwbeleid kwam in de raad van Aalten ook aan de orde. Het is geen geheim dat de bouwproductie van nieuwe woningen naar een dieptepunt gedaald is. Deels veroorzaakt door de economische crisis en de onwillige houding van veel banken om financieringen te verstrekken. Maar ook de “demografische” ontwikkelingen (dat wil zeggen de behoefte aan woningen als gevolg van de ouder wordende bevolking) spelen mee. Dat betekent dat nu ook en vooral ingezet moet worden aan het “senior”-proof maken van de bestaande woningvoorraad. Daar hoort ook bij een verdere “vergroening” van de woningvoorraad: dat scheelt energielasten. Niet nieuwbouw maar verbouw heeft de toekomst, zo wordt gesteld. Dat heeft gevolgen ook voor “grotere”plannen als Bekendijk in Bredevoort, Ludgerstraat in Aalten en nieuwbouwplannen in de Heurne en Dinxperlo. Gerrit Migchelbrink pleitte voor een klein bedrijfsterrein met behoud van de gevel van de v.m. knopenfabriek in Bredevoort en een park in de Ludgerstraat. Ook wees hij op een plan van de SP in Provinciale Staten waarin NUON-gelden besteed zouden moeten worden aan sociale woningbouw.
Financiële stukken.
De raad stelde een groot aantal financiële stukken vast. Van de gemeente zelf, waaronder de jaarrekening 2012 en de voorjaarsnota 2013. En van andere aan de gemeente “verbonden partijen” bijvoorbeeld de Regio Achterhoek, GGD en Werkvoorzieningschap Hameland. Over het jaar 2102 heeft de gemeente een tekort opgelopen van € 244.000, – Daarvoor is een reserve waaruit dat tekort gedekt kan worden. Guido Uland zetten vraagtekens bij de aankoop van divers onroerend goed en de daarbij optredende tegenvallers. Meer kosten bij de Nassaustraat, tegenvallers bij de Rabobank, verlies bij Het Hoge Veld. Door wethouder Teeuwsen werd vermeld dat er wel belangstellenden waren voor dit gebouw of de grond. Er kwamen vanuit de raad ideeën voor hergebruik, opgedaan tijdens een raadsexcursie naar Arnhem, waar met het Bruishuis in Malburgen ook een oud verzorgingstehuis een andere bestemming heeft gekregen. Andere fracties probeerden het nog: jullie waren toch ook voor aankoop Hoge veld. Gerrit Migchelbrink riep daarbij nog eens in herinnering dat de grondruil met Marga Klompe bijna chantage-achtige trekjes had: ruilen of anders gaat ook Stegemanshof niet door.
Zorgdebat
In de regionale pers is aandacht geweest voor en groepje Aaltense vrouwen die werkzaam zijn als thuishulp bij Sensire en met ontslag bedreigd worden. Zaterdag was een grote demonstratie in Amsterdam voor behoud van thuiszorg . Daar deed dit groepje ook aan mee. Bovendien reisden ze op maandag af naar Den Haag, waar in de Tweede Kamer het debat over langdurige zorg plaatsvond. Zij boden het boekje dat ze gemaakt hadden (en eerder aan de gemeenteraad van Aalten gegeven hadden) hier aan aan de Tweede Kamerleden Linda Voortman (GL) en Renske Leijten (SP). Het resultaat van hun acties is dat er door de thuiszorgers per gemeente gesproken gaat worden met de directie van Sensire. De dames hopen dat vooreerst de ontslagaanzegging van tafel gaat. Ook Otwin van Dijk (PvdA) wil met hen praten, maar die zit natuurlijk erg gebonden aan het regeeraccoord. Vanuit de Progressieve Partij hebben wij hen ondersteund en contacten gelegd met de Tweede Kamer-fracties
Oud-burgemeester D. Bekius
Vrijdag was een handjevol raadsleden, collegeleden en medewerkers aanwezig bij de condoleance en dankdienst voor het leven van oud-burgemeester Bekius. Ook werd hij dinsdag herdacht aan het begin van de raadsvergadering. We bewaren goede herinneringen aan hem. Er zijn al wat verhalen in de pers verschenen over zijn optreden en prestaties. Eén moet daar nog bij. Toen de familie Bekius verhuisde naar de Stationsweg in Bredevoort mocht de raad op bezoek komen. Het was opgevallen dat aan de vlaggenmast de Friese wimpel hing. De fractie van de (nu) Progressieve Partij bood een speciaal gemaakte groen-witte “Aaltense tweekleur”aan. Ik geloof niet dat die ooit daar gewapperd heeft.
Reageren? joop.wikkerink@progressieve-partij.nl