Zomerse onderwerpen.
De ontslagen bij Sensire van de huishoudelijk verzorgenden blijven de gemoederen (terecht) bezighouden. Dinsdag demonstreerden er weer enkele betrokkenen bij het gemeentehuis in Berkelland. Daar waren ook enkele kamerleden aanwezig o.a. Henk Krol van 50plus en Renske Leijten van de SP. De landelijke politiek heeft Sensire ontdekt als “pilot”voor heel het land. En dat klopt: ook in Amsterdam heeft een thuiszorgorganisatie 450 ontslagen aangekondigd. Ook dinsdag verwees de verantwoordelijk wethouder naar Sensire als werkgever.
De Abvakabo heeft alle gemeenteraadsleden in de Achterhoek nog eens een brief gestuurd met daarin de situatie uitgelegd. Zij vraagt minimaal het voorbeeld van de gemeente Aalten en Doetinchem te volgen om een bepaling in de contracten op te nemen dat het personeel van de “oude”aanbieders overgenomen moet worden door de “nieuwe”aanbieders. Inmiddels schrijdt de tijd voort en zal ook het College van de gemeente Aalten eens een keer met een standpunt moeten komen hoe het College de huishoudelijke hulp via de WMO in 2014 wil gaan verzorgen. Immers dat jaar is een soort overgangsjaar: er moeten (volgens het College) wel nieuwe aanbestedingen komen, maar het budget blijft vanuit het Rijk nagenoeg gelijk.
Bouwsector en woningbouw
Als vervolg op onze meedenkavond met bouwers, ontwikkelaars en architecten op 5 juli ontwikkelt zich een discussie over de bovengrens van een starterslening. Die is nl. bepaald op € 150.000,–(incl. btw). Vanuit de aannemers komt het bericht dat voor deze prijs nauwelijks een kwalitatief goede woning te bouwen is als men uitgaat van een normale grondprijs. Onze fractie heeft de handschoen opgepakt en een voorstel geschreven om eens na te denken over het uitgeven van grond in erfpacht. Dit zou de financiering van nieuwe woningen vergemakkelijken. We hebben dit voorstel ter discussie bij het College neergelegd. Daar ook nog –by the way- twee vragen aan gekoppeld: hoe zit het met de zeer oude toezegging dat College, raad en bouwwereld jaarlijks met elkaar in gesprek zouden gaan en de tweede vraag: wat hebben de gesprekken die het college met makelaars, aannemers en dorps- en buurtverenigingen gevoerd zou moeten hebben over de woiningmarkt nu concreet opgeleverd? We hebben het voorstel ook richting De Gelderlander gecommuniceerd. Daarover verscheen een lezenswaardig artikel. Zie deze link: http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/erfpacht-invoeren-om-bouw-te-stimuleren-1.3949758?ref=list_of_6_articles_image_title
Eén van de reageerders was Martin Veldhuizen (fractievoorzitter VVD):
“Op 20 februari 2008 heeft de VVD fractie in Aalten al een volledig uitgewerkt initiatiefvoorstel over erfpacht bij de gemeenteraad van Aalten ingediend. Bij navraag bij de banken in 2008 bleek dat zij niet stonden te trappelen en het college had ook haar bedenkingen over de uitwerking. PP zou dit ook moeten weten.”
Een wat zure reactie. Bij ons weten is er in de gemeenteraad nooit een initiatiefvoorstel besproken. Wel is er een korte mededeling vanuit het College geweest dat men dat allemaal niet zag zitten omdat er volgens het College voldoende andere mogelijkheden waren. Het argument dat de banken niet staan te trappelen, mag zo zijn. Maar in 2008 hadden de banken een nog geheel andere positie in het maatschappelijk verkeer dan hedentendage. Een lesje in bescheidenheid zou goed zijn voor de predikers van neo-liberalisme en marktwerking.
Zou het dan toch waar zijn, zoals op onze meedenkavond door een van de aanwezigen opgemerkt en door anderen beaamd werd dat het in de gemeente Aalten niet van belang is of een idee goed is, minder goed of slecht, of het de discussie waard is of niet, maar vooral van wie het idee afkomstig is?
Het lijkt ons goed gewoon de discussie over elk idee wat de bouw- en woningmarkt kan helpen op een open manier te voeren zonder partij-politieke bijbedoelingen.
Kwijtschelding gemeentelijke belastingen.
Mensen met een laag inkomen kunnen kwijtschelding aanvragen en krijgen van gemeentelijke belastingen (rioolheffing, afvalstoffenheffing en eigenarendeel ozb). Het vreemde is dat dat in de gemeente Aalten niet geldt voor mensen die als zelfstandige hun inkomen bij elkaar schrapen. Sinds 2012 biedt de wet daartoe wel de mogelijkheid, mits de gemeenteraad de verordening daarop aangepast. Op 3 mei hebben als Progressieve Partij dat ook gevraagd. Op 3 juni schrijft het College dat ze dat niet wil. De argumentatie die het college aanvoert is dat de beoordeling van de enkele kwijtscheldingsaanvraag van een kleine ondernemer of zzp-er een onevenredige inspanning vraagt.
Dat lijkt ons een niet zo valide argument: hoe kun je iemand een recht onthouden omdat het je teveel werk zou kosten. Bovendien valt dat vele werk wel mee. In een nadere toelichting op de wetswijzigingen geven ministerie en VNG aan hoe je het inkomen van zelfstandigen zonder ingewikkelde onderzoeken kunt bepalen.
De wetswijzigingen die kortgeleden hebben plaatsgevonden maken het ook mogelijk dat mensen met alleen een AOW of ouders die een bijdrage moeten betalen voor kinderopvang iets gemakkelijker in aanmerking komen voor kwijtschelding. Ook dat gaan we het college voorstellen. En we accepteren niet dat het uitrekenen of toekenning van de kwijtschelding aan die groepen te veel werk zou zijn.! Hoe durft het College dit argument te noemen?
Reageren? joop.wikkerink@progressieve-partij.nl