week 52 (klik hier)

Meet up Tegenlicht in Bredevoort over klimaat.
 
Een opmerkelijk initiatief in Bredevoort. Enkele mensen van de Progressieve Partij waren erbij. Het verslag is van Bert Weevers. Elke zondagavond wordt er in de VPRO serie Tegenlicht een maatschappelijk relevant onderwerp kritisch tegen het licht gehouden. Veel kijkers wilden graag verder doorpraten over de thema’s: de Meet Up werd geboren. Eerst in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, later ook in steeds meer andere grote steden. En op donderdag 17 december was er zowaar een Meet Up in Bredevoort: in de Koppelkerk ging het over het klimaat naar aanleiding van de Tegenlicht-afleveringen ‘Een paar graden minder’ en ‘Fossielvrij’. 
In Parijs is een wereldwijd klimaat akkoord gesloten, maar het echte werk moet nog beginnen. We zullen met zijn allen ervoor moeten zorgen dat de juiste maatregelen worden genomen. Zowel door onszelf als door bedrijven en politiek. In de Achterhoek gebeurt al het een en ander, denk aan AGEM, Verduursaam en het Energieplein in Aalten. 
 
Maar hoe kan het beter? Experts en aanwezigen gingen met elkaar in gesprek. Een greep uit de onderwerpen:
•Energiebesparing is de goedkoopste manier om de CO2-uitstoot te verminderen, voor de resterende energievraag is duurzame energie nodig: wind, PV en biogas. Hoe moeten we in dat verband het verzet tegen de biogasinstallaties in Varsseveld en Groenlo beoordelen?
•Biogas is geen oplossing voor het mestprobleem: stikstof en fosfor blijft achter;
•Klimaatverandering is niet alleen een kwestie van energie. Ons voedsel zorgt voor een grotere klimaatimpact dan het energiegebruik in huis. Vleesloos eten scheelt een flinke smak CO2 en methaan en lost meteen het mestprobleem op. Ook kopen van (ecologische) streekproducten helpt. 
Ook zijn er een aantal terechte praktische bezwaren tegen de voorgestelde locaties in Varsseveld en Groenlo (mn veiligheid en overlast van vervoer). Toch zijn er ook in onze regio al jarenlang een aantal kleinere succesvolle biogasinstallaties werkzaam. 
 
Dan de gebouwde omgeving. Er worden her en der al zgn. Nul op de Meter (NOM) woningen gebouwd en gerenoveerd: de techniek is zover dat zelfs energieleverende woningen mogelijk zijn. 
 
Aan de twee experts werd gevraagd waarom grootschalige energiebesparing en duurzame energie in de woningbouw nog niet van de grond komt. ‘Onbekendheid’ was het antwoord. Onbekendheid bij ‘het publiek’, maar zeker ook bij bouwers en mn ook installateurs. De bouw- en installatiewereld is zeer conservatief, ze missen innovatieve technieken en aanpakken zoals prestatiegaranties en een wervend verhaal naar de woningeigenaar. Ook de Rijksoverheid laat kansen liggen oa door de lakse invoering van het energielabel. In Duitsland doen ze dat beter. Praktijkvoorbeelden van bijv. NOM-woningen, maar ook het ‘in het echt’ zien van o.a. warmtepompen en infraroodpanelen in de Energiewinkel zouden moeten helpen.
De CO2-problematiek moet internationaal aangepakt worden. Er wordt vaak gewezen naar China, immers een snel groeiende vervuiler. Maar daar hoort wel ook een eerlijk verhaal bij: een deel van de CO2-uitstoot daar wordt veroorzaakt door de productie van spullen die wij hier in het westen aanschaffen. Eigenlijk zouden we toe moeten naar een systeem van CO2-beprijzing van producten (vgl. de ecologische voetafdruk).
Planten en vooral bomen zetten CO2 weer om in O2. Met dit in het achterhoofd kunnen we anders naar de landbouw gaan kijken: juist de Achterhoekse landbouw met haar mooie houtsingels kan zich van een milieu bedreiger omvormen naar een klimaatbeschermer. (persoonlijke aanvulling: ook in het beheer van openbaar groen en bos zou dit CO2-opslag-element een grotere rol kunnen spelen; er wordt de laatste tijd wel erg veel gekapt.)
14 januari is er weer een Meet up in de Koppelkerk, zie de site. Komt allen!   
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *