Uitreiking rapport “De Uitverkorenen”.
Het jaar 2015 is natuurlijk ook het jaar van het “bloemenvouwen”. Op 17 april 2015 verscheen er een artikel in de Gelderlander over de omstandigheden in het leerwerk-centrum van ISWI, waar ook de gemeente Aalten voor verantwoordelijk is. Hier werd door mensen met behoud van hun bijstandsuitkering soms jarenlang productiewerk verricht onder het mom van werkervaring opdoen. De initiatiefnemer van de actie Peter Dibbets had dit, volgens zijn zeggen, al eens een keer proberen aan te kaarten bij GemeenteBelangen, de partij van de indertijd verantwoordelijke wethouder Rijks. Hij had daar nul op het rekest gekregen.Wij hebben de zaak wel serieus aangepakt en het probleem op de politieke agenda gezet. De acties werden ondersteund door de FNV. Roepen dat iets niet goed is, is makkelijk; de vraag “wat kan dan wel”, is lastiger te beantwoorden. Vandaar dat we samen met de FNV en de SP Oude IJsselstreek op 12 oktober een zeer geslaagde mini-conferentie organiseerden met werkgevers, werknemers, politici en wetenschappers. Die conferentie met als onderwerp “De flinterdunne grens tussen verdringing en re-integratie” werd op 20 november nog eens herhaald in Hengelo (O).
Op de laatste maandag van het jaar zag de bundel verhalen “De uitverkorenen” het licht. Dit is de brochure die onder de vleugels van FNV is uitgegeven over de situatie bij het leer-werkcentrum van ISWI in vooral Dinxperlo (bloemenvouwen). Ondanks de haperende techniek was dit een leuke bijeenkomst met een quiz, toespraken, kerstpakketten en een optreden van Rocco Oosterman. De FNV was uitgevlogen en neergestreken in het kader van “Stop Werken zonder loon” in de bovenzaal van Schiller: Ruud Kuin (bekend van de onderhandelingen in de zorg), Gert Deley (campagneleider) en Hans Hupkes (o.a. vertegenwoordiger in het Werkbedrijf Achterhoek). Sportief was dat ook de wethouders/bestuursleden Peter van der Wardt en Henk Wiltink er waren en ook Michel Hendriksen (wnd. Directeur) was aanwezig. Het eindrapport is te downloaden op:
Wat is nu bereikt? Het werken met behoud van uitkering wordt beperkt tot 6 maanden. Voor 170 mensen die te lang hebben gewerkt is er een re-integratie-rugzakje van € 1000,– beschikbaar (daarover zijn FNV en ISWI het niet eens, w.s. volgt een rechtszaak), er zijn 25 min of meer vaste banen toegezegd. En –volgens beide partijen- zijn de onderhandelingen en gesprekken in goede harmonie verlopen. De auteurs van het rapport Peter Dibbets, Esther Diepenbroek en Suzan Tuit mogen supertrots zijn op hun volgehouden actie. Verschillende media besteedden aandacht aan de presentatie van het rapport, zoals BNR Nieuwsradio, FNV, De Gelderlander, Het Financieele Dagblad, Lokaal FNV, NU.nl (ANP-bericht ook in NRC Handelsblad, Powned.nl en De Telegraaf), Ravage en Regio8.