Weer vragen over houtrook….

Dit is de hoeveelheid fijnstof die de lucht in kan gaan bij 4 uur houtstoken. Dat fijnstof komt in de longen van de stokers zelf en in de longen van omwonenden. Kinderen, mensen met astma, bronchitis en COPD, iedereen.
In de toelichting op onze houtstook-motie (alweer uit 2021!) staan stoffen opgenoemd die nog meer in houtrook zitten. Veel ervan zijn, net als fijnstof, kankerverwekkend. Maar kanker is niet het enige risico, ook long- en luchtwegziekten, hart- en vaatziekten ontstaan of verergeren door houtrook.
Niemand kan meer ontkennen dat houtrook schadelijk is voor de volksgezondheid. NB Alle stookmethodes en alle houtkachels, ook nieuwe eco-design kachels en pellet kachels zijn schadelijk. Schoon stoken bestaat niet.
Het college weet dit ook en heeft vorig jaar juli (als reactie op onze motie uit 2021) RM 117 opgesteld. Omdat deze RM onvoldoende antwoorden gaf op onze motie hebben we op 1 oktober vorig jaar vervolgvragen gesteld.
Er is in Aalten een burgerinitiatief ontstaan die klachten over houtrook verzamelt. Vorig jaar kwamen er ca 130 klachten. Met schrijnende verhalen. Dat maakt duidelijk dat er dringend maatregelen moeten komen om houtstook tegen te gaan.
We willen toch allemaal een gezonde woonomgeving? 
Het college hoeft voor die maatregelen niet het wiel opnieuw uit te vinden. Er is inmiddels een karrevracht aan informatie. Als voorbeeld uit andere gemeenten kan ik de Beleidsnota Luchtkwaliteit van de gemeente Utrecht aanbevelen.  Ook Amersfoort heeft voortvarend beleid opgesteld.
Onze vragen:

  1.         Wanneer komt er een antwoord op onze vragen van 1 oktober jl.?
  2.         Heeft u overleg met genoemd burgerinitiatief, deelt u gegevens met elkaar?
  3.         Wanneer kunnen we een beleidsvoorstel voor gezonde lucht verwachten?

Er is bij het publiek nog veel onbekendheid over de schadelijke gevolgen van houtstook en de urgentie van maatregelen. Waarschijnlijk ook hier bij uw college, bij ambtenaren en bij ons als gemeenteraad. Een zinvolle eerste stap zou kunnen zijn om een -openbare! – informatieavond over houtstook te organiseren. Experts uit GGD, SHV, Longfonds, e.d. zijn vast bereid om hier een bijdrage aan te leveren.
Een 4e slotvraag is dan: wilt u op korte termijn een dergelijke infoavond organiseren?
Dank u.

Onder excuses voor de vertraging zegde de burgemeester toe dat volgende week de beantwoording van onze vragen naar de raad zou komen. De nu gestelde vragen 2, 3, en 4 worden dan daarin meegenomen. We wachten af.
Gelet op reacties van enkele andere raadsleden wordt de houtrook-gevaren nog niet echt erkend en wordt het probleem gebagatelliseerd. Twijfelaars raad ik aan meer informatie te vergaren, zoals bijv. via  Bronnen Flyer Gemeenten – Stichting Houtrookvrij


 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *