Redactie, 9 april 2023
Ooit een “staking” meegemaakt waar werknemers, werkgevers, gemeente, wethouders, directeuren, vakbonden het met elkaar eens waren? Dat was donderdag aan de hand. Personeel van Laborijn (op de locaties, werkleercentra) onderbraken hun werk voor enkele uurtjes. Vakbonden hadden bijeenkomsten georganiseerd in Aalten, Doetinchem en Ulft. De directie ondersteunde dit. En het bestuur van Laborijn, door mij vertegenwoordigd ondersteunt de wensen van de werknemers.
Wat is er aan de hand?
Mensen die bij Laborijn werken (de vroegere sociale werkvoorziening) vallen onder een CAO. Er zijn er twee: cao- Sociale Werkvoorziening (vooral voor de “oude” Wsw-ers die al in dienst waren voor 2015 toen de wet veranderd werd.). En de cao “Aan de slag” vooral voor mensen die na de wetswijziging op werkplekken gedetacheerd zijn. Die cao loopt tot 2025. De Cao wordt afgesloten door werknemers (vooral de vakbonden FNV en CNV) en de werkgevers: een commissie vanuit de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), de gezamenlijke gemeenten.
Aalten eigenlijk mede-werkgever
Dus via die VNG is de gemeente Aalten eigenlijk “werkgever”. Nou heeft die cao voorzien in een loonsverhoging van een enkel procent. De reiskosten woon-werkverkeer leveren 10 ct per km op. De werkelijke kosten (zeker bij veel detacheringen) zijn natuurlijk groter. Maar de situatie is veranderd. De prijzen zijn explosief gestegen. De reiskosten zijn vanwege de brandstofprijzen hoger. Bovendien zie je dat andere Cao’s (bijv. bij de gemeenteambtenaren) verhogingen zijn afgesproken tussen 7 en 10 %, streekvervoer tussen 10 en 15 % . Alles om de koopkracht op peil te houden. De lonen in de Sociale Werkvoorziening zijn niet erg hoog. Dus juist deze werknemers worden getroffen door inflatie en kostenstijgingen. Dus daarom staan wij als gemeenten en als directie van Laborijn achter deze noodkreet.
Wel wat gedaan….
Als bestuur van Laborijn hebben we wel wat gedaan. We hebben al twee keer eenmalig de reiskosten naar 21ct gebracht. Maar dat moet ook structureel worden. En dus in de Cao worden opgenomen. Daarbij geldt natuurlijk wel dat de kosten daarvan niet op de rug van de gemeenten mogen worden afgewenteld. Wij voeren immers een rijkstaak uit. Dus ik heb in mijn toespraakje ook tot twee dingen opgeroepen: VNG start de onderhandelingen weer en zorg dat de mensen hun boodschappen weer kunnen betalen en oproep 2: regel bij het Rijk, het ministerie, dat de gemeente meer vergoedingen krijgen om deze kosten ook te kunnen betalen.