Stel je wilt naar Brussel, een dagje wat horen over de Europese Instituties, verkiezingen; hoe kun je dat dan beter doen door met een werkbezoek mee te gaan georganiseerd door Koppelkerk Bredevoort (Meet-up-werkgroep) en Europa Direct van de Stadt Bocholt. Dat staat garant voor een perfecte organisatie, interessante gasten en een verzorgde reis op één dag. Dankzij ook subsidies van Aalten en Bocholt en enkele fondsen. Eén nadeel : je moet vroeg weg en bent laat weer terug (6.30-23.30 uur). Maar dan is het ook de moeite aard.
De bus vertrok vrijdag met 35 Nederlanders en 15 Duitsers richting Geleen. In de bus werd de kennis getest van de geschiedenis en werking van de EU. Resultaten vielen niet tegen! In Geleen stapte Siebo Janssen in, specialist, docent, geschiedkundigen over EU-zaken. Studeerde o.a. in Groningen. Tweetalig dus. In een hoog tempo behandelde hij de geschiedenis en tot standkoming van de Europese samenwerking. Interessant was dat hij begon bij de Napoleontische- en Duits-Franse oorlogen en het Pruisische rijk. Daarna in de wat recentere geschiedenis herkenden wij onze quiz-vragen weer. Vervolgens belichtte hij de drie belangrijkste instituties van de EU: De Europese Raad (van ministers), de Europese commissie en het Europees Parlement. Die laatste was eigenlijk het minst belangrijk vond Siebe. Maar het meest indrukwekkende deel van zijn betoog was toch de indringende waarschuwing om extreem-rechts niet de overhand te laten krijgen. In een doorwrochte analyse gaf hij aan dat alles wat Europa betekend en opgebouwd heeft weer afgebroken wordt. Europa van verbinding zou Europa van afbraak worden. De busreis was zo voorbij….
Diezelfde impliciete boodschap had Alexander van de Bosch , directeur Huis van de Nederlandse Provincies. Eigenlijk het lobbykantoor van provincies en gemeenten. Op een vraag of het mogelijk is een geïntegreerd voedselbeleid te voeren, antwoordde hij dat dit zeker is ingezet, maar dat dit heel erg moeilijk zal worden vol te houden; immers Nederland en Vonder Leyen hebben de natuurwet afgezwakt. Twee vertegenwoordigers van NRW gaven interessante inkijkjes in het verschil in structuur van de via Länder georganiseerde Bundesrepublik en andere federatief georganiseerde landen (zoals België) en bij Nederland. Geleerde les hier: in het wetgevingsproces is precies uit te rekenen wanneer invloed en lobby mogelijk is. Vervolgens via een wandeling door het Leopoldpark lang het Huis van de Europese Geschiedenis (ieder land mag hier vanuit zijn eigen oogpunt de nationale geschiedenis vertellen) kwamen we aan bij het Europees parlement.
Via allerlei procedures, controles, gangen en liften ontmoetten wij daar de grote onbekende van deze dag: Dorien Rookmaker van de fractie Meer Directe Democratie. Daar waar het de bedoeling was dat zij als parlementariër zou vertellen hoe het werkt in het Europese parlement, werd het al gauw politiek. Geleerde les hier: het Europees parlement doet zelf geen voorstellen, maar moet braaf wachten op voorstellen vanuit de Commissie. De parlementaire behandeling stelt niet veel voor: elk lid krijgt 1 minuut. Omdat het wetsvoorstel in de voorliggende periode eigenlijk al helemaal is voorgekauwd, wordt die ene minuut door alle leden gebruikt voor binnenlandse doeleinden. Dus vurige oproepen om het stierenvechten in Spanje te behouden, het Neder- Saksisch als taal, en de vrouwenrechten in Italië te respecteren. Dat soort dingen. Het staartje van de discussie ging over politiek. Sommige deelnemers dachten dat onze gastvrouw enige sympathie voor Orban had en ook niet helemaal vrij was van extreem rechtstreeks invloeden. Die indruk kon ze wel wegnemen (“ik ben democraat in hart en nieren”). Maar ze bleek volkomen pragmatisch: met iedereen praten en onderhandelen en dan moet niemand uitgesloten worden. Geleerde les: Politici hebben niet overal verstand van (zeker niet over technische kwesties als bijv. de elektronisch euro. Daar had zij wel verstand van). Dus informatie, kennis en ervaring is van belang. Situaties zijn beter te beoordelen als je je er werkelijk in verdiept. Toen nog gauw even een biertje op Place Luxembourg en gauw weer met de bus uit het drukke Brussel naar de 5 uur durende terugreis. Op die terugreis veel materiaal, boekjes over de Europese Unie, oproepen om te gaan stemmen enz. Een meer dan geslaagde dag. Waarschijnlijk komt er in september nog een kans.